Produžena istraga protiv Bidila u Italiji

Kazahstanski magnat, koji je 2017. godine dobio crnogorsko državljanstvo na predlog predsjednika države Mila Đukanovića, osumnjičen je za pranje novca, poreske, korporativne i korupcijske zločine i krivična djela protiv imovine

15849 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Parcela na kojoj je Bidilo planirao izgradnju, Foto: Vuk Lajović
Parcela na kojoj je Bidilo planirao izgradnju, Foto: Vuk Lajović

Sudija za istragu Ilaria Cornetti uvažila je zahtjev javnog tužioca Siroa de Flamineisa i produžila istragu koja se u italijanskom gradu Sijena u okviru afere “Skriveni partner” vodi protiv kazahstanskog magnata, naturalizovanog Crnogorca Igora Bidila.

To prenose italijanski mediji, uvaženi su zahtjevi tužioca, dok je Bidilov advokat na to kazao: “I to što imamo više vremena ide nam u prilog”.

Italijanska finansijska policija Gvardia di Finansa zaplijenila je imovinu Bidilu u akciji “Skriveni panter”, u kojoj je osumnjičeno 12 osoba, kojima se na teret stavlja krivično djelo pranje novca, poreske, korporativne i korupcijske zločine i krivična djela protiv imovine. Italijanski mediji u martu prošle godine objavili su da je Bidilo u toj zemlji, tokom godina, kupio brojne restorane i barove u Sijeni, Firenci i Milanu.

Takvom odlukom suda narednih mjeseci tužilac će imati priliku da prikupi dokaze da li je Bidilo, koji je 2017. godine dobio crnogorsko državljanstvo na predlog predsjednika države Mila Đukanovića, dio grupe koja je izvršila teška krivična djela.

Bidilo je preko kompanije “Velja voda lux” u Budvi vlasnik parcele od 3.000 kvadrata u samom srcu grada, preko puta TQ Plaze, gdje je namjeravao da gradi luksuzni kondo hotel.

Kompaniji je glavni državni arhitekta onemogućio gradnju, nakon što je donio rješenje o prekidanju postupka izdavanja saglasnosti na idejno rješenje luksuznog višespratnog kondo hotela. Prekid postupka traje do donošenja Prostornog urbanističkog plana opštine Budva.

Prethodno je Vlada Crne Gore krajem juna donijela odluku o izradi Prostornog urbanističkog plana za Budvu, čime je ujedno stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta - detaljne urbanističke planove “Budva centar” i “Bečići”.

Parcela od 2.947 kvadrata u centru grada, koja je u obuhvatu DUP “Budva centar”, vlasništvo tivatske kompanije, praktično je protekle dvije i po godine dovela do političkog rata u vladajućoj koaliciji u Budvi.

S jedne strane gradonačelnik Marko Carević i njegov Demokratski front insistirali su da Opština preuzme atraktivnu parcelu i pretvori je u park, ispod kojeg bi se izgradila četvoroetažna garažu, a zauzvrat firmi “Velja voda lux” ustupili bi nezavršne poslovno stambene prostore u TQ Plazi, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

S druge strane, budvanske Demokrate su tvrdile da je nerealno sprovedena procjena nekretnina koje bi bile dio razmjene i to na štetu Opštine. Predlagali su da se tih 3.000 kvadrata u centru grada proglasi javnim interesom, odnosno da se ta zelena površina zaštiti od betoniranja.

Nakon što su mediji u Crnoj Gori objavili da se protiv Bidila u Italiji vodi istraga, predlog gradonačelnika Carevića o milionskoj razmjeni nepokretnosti na zasjedanju budvanskog parlamenta početkom jula nije dobio zeleno svjetlo koalicionih partnera, a odluka je povučena sa dnevnog reda skupštinske sjednice.

Carević je tražio da parlament usvoji odluku koja je bazirana je na protokolu koji je on u oktobru 2019. zaključio sa predstavnicima “Velja voda lux”. Tim protokolom je bilo predviđeno da tivatska firma ustupi lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C.

Bidilova firma je trebalo da postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

Tivatska firma je trebala razliku u vrijednosti od 496.827 eura da uplati u opštinski budžet.

Demokrate su sa druge strane na istom skupštinskom zasjedanju predložili odluku o utvrđivanju javnog interesa, te dostavile i procjenu parcele firme “Velja vode lux”, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj za potrebe protokola.

Tivatska kompanija se nakon toga oglasila da procjena vrijednosti njihove parcele, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata, sproveo procjenitelj, nema nikakvu pravnu snagu i da je nezakonito sprovedena.

Bonus video: