"Romkinje i Egipćanke diskriminisane, nasilje skriveno i opasno"

"Životi Romkinja i Egipćanki moraju biti jednako vrijedni kao i svi drugi životi", poručuju aktivistkinje iz Bijelog Polja, Nikšića, Bara, Podgorice, Tivta i Berana

3790 pregleda 36 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dugotrajno nasilje u porodici, koje često dovodi do ubistva žena, traži odgovoran pristup institucija i traženje krivaca, ne samo kod izvršilaca, već i kod institucija koje su zadužene da čuvaju i štite naše živote, navodi se u saopštenju romskih i egipćanskih aktivistkinja iz Bijelog Polja, Nikšića, Bara, Podgorice, Tivta i Berana, povodom nedavnog slučaja ubistva Z.N. iz Bara.

Kazale su da je evidentan porast slučajeva femicida, kao posljedice nasilja u porodici, razlog za ozbiljnu zabrinutost.

"Životi Romkinja i Egipćanki moraju biti jednako vrijedni kao i svi drugi životi, a javnost mora da zna da su Romkinje i Egipćanke višestruko diskriminisane unutar porodice, zajednice i cjelokupnog društva da duže trpe nasilje koje je skriveno i veoma opasno. Ženske romske i egipćanske aktivistkinje iz više crnogorskih gradova pitaju se je li slučajno to što su u poslednjih nekoliko mjeseci u Crnoj Gori ubijene tri žene i što je poslednja žrtva koja je pripadnica naše zajednice, a koja je ujedno bila trudna bila skrivena od javnosti pet dana nakon smrti i nekoliko dana koliko se liječila od povreda opasnih po život", navodi se u saopštenju.

Javnost je, kako su kazali, trebalo odmah da bude obaviještena, a smatraju i da se ne radi o slučajnosti.

"Sumnjamo da se to dogodilo upravo zato što žrtva dolazi iz zajednice Roma i Egipćana i plašimo se da se to 'skrivanje od javnosti' upravo dogodilo zbog njene etničke pripadnosti, što bi ako se pokaže tačnim bilo više nego tragično za cjelokupan sistem zaštite nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Jedan dio aktivistkinja već se pridružio reakcijama koje su do sada objavljene u crnogorskim medijima, ali želimo da još jednom ukažemo institucijama i javnosti da se ovom prilikom moramo zapitati koliko je godina starosti imala poslednja žrtva femicida, kada se udala ako je njeno dijete sada staro 11 godina, a ona 27 godina", dodaje se u saopštenju.

Aktivistkinje zahtijevaju od institucija sistema da utvrde odgovornost u slučaju Z.N, ali i u svim drugim slučajevima femicida, poručivši da odgovornost institucija mora postojati i da "zato neko mora konačno da odgovara".

"Ovakva praksa mora hitno da se prekine i da se uzme u obzir da nasilje u porodici ostavlja ozbiljne posljedice po žrtve, a u ovom slučaju čak i pogubne po život. Zahtijevamo od nadležnog tužilaštva da se utvrde sve okolnosti ovog događaja kao i događaja koji je prethodio ovome iz mjeseca avgusta 2021. godine u kome je žrtva bila pretučena i imala je vidne tjelesne povrede po cijelom tijelu. Da se tada reagovalo i da su se preduzele sve bezbjednosne procjene rizika vjerujemo u to da bi danas Z.N. bila među nama sa svojom djecom i na svijet bi donijela još jedno dijete", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju: Fana Delija, Šejla Pepić, Ljuljeta Baljaj Vučković, Vasja Tuša, Elma Šahman, Zena Dubović, Velbana Naza, Behija Ramović, Sanja Selimović, Minira Delija, Mirsada Avdijaj, Elvira Selimović, Zoja Tarlamišaj, Ajša Krasnići, Mahida Selimović, Valentina Delija, Elmedina Krasnići, Rozana Božović, Fljora Beriša, Kimeta Beriša i Zineta Selimović.

Bonus video: