"Ukinuti sve mjere i prepreke za poslovanje u ugostiteljstvu"

"Zahtjev nije političke prirode, nego ogromna želja da radimo kako bismo svojim porodicama i porodicama naših zaposlenih obezbijedili egzistenciju", ističu iz NVO Ugostitelji Crne Gore

3733 pregleda 20 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija Ugostitelji Crne Gore traži da se ukinu sve mjere i ograničenja oko poslovanja u ugostiteljstvu da bi, kako navode, mogli realizovati program “Evropa sad”.

Smatraju da su od početka epidemije koronavirusa diskriminisani, po pitanju mjera, ali i vakcinacije.

"Jedino zaposleni u ugostiteljstvu su bili primorani da se vakcinišu, kako bi mogli da rade i zarade za život, iako vakcina nije bila obavezna ni za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, ali ni za premijera i članove Vlade, poslanika. Ponašanje donosilaca odluka nam daje za pravo da preispitamo granice našeg strpljenja. Svjedoci smo da predstavnici Vlade i parlamenta u gradovima širom zemlje orgaznizuju proteste, čime se krše mjere zabrane masovnih okupljanja. Ne treba posebno isticati koliko su ovakva okupljanja opasna po javno zdravlje. Možda bi i ugostitelji trebalo da izađu na ulice i započnu štrajk protiv diskriminacije kojoj smo izloženi skoro dvije godine dok predstavnici Vlade krše sopstvene mjere", navodi se u saopštenju.

Upitali su Vladu i Ministarstvo zdravlja da lie će se takvi njihovi potezi odraziti na nove mjere prema ugostiteljima.

"Nove mjere koje će biti posljedica vašeg neodgovornog ponašanja nećemo prihvatiti, jer ne želimo da ispaštamo zbog vas koji treba da budete primijer svima. Zahtijevamo da se bez odlaganja, ukinu sve mjere i ograničenja oko poslovanja u ugostiteljstvu, kako bismo mogli realizovati program 'Evropa sad', a to ćemo moći samo ukoliko budemo oslobođeni svih prepreka u poslovanju, odnosno ukidanjem mjera protiv koronavirusa. Utiska smo da su ljudi postali svjesniji posljedica koronavirusa tako da se stvorila i navika lične brige i zaštite, i da je samim tim nivo odgovornosti u drustvu porastao u prošloj godini tako da mjere više nisu potrebne u ugostiteljstvu", dodaju.

Na taj način, kako su kazali, takođe žele pružiti i podršku izvođacima muzike kako bi bez ograničenja realizovali svoje Ustavom zagarantovano pravo na rad.

"Ističemo da ovaj zahtjev nije političke prirode, nego ogromna želja da radimo kako bismo svojim porodicama i porodicama naših zaposlenih obezbijedili egzistenciju", zaključuju iz NVO Ugostitelji Crne Gore.

Bonus video: