Počasni pasoš i inspektorki u Ministarstvu ekologije

Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva ekologije obratio se zahtjevom najprije resoru Ratka Mitrovića za prijem Ljumovićeve u crnogorsko državljanstvo “u cilju sticanja uslova za rad na inspekcijskim poslovima”

30923 pregleda 86 reakcija 50 komentar(a)
Ratko Mitrović, Foto: Boris Pejović
Ratko Mitrović, Foto: Boris Pejović

Inženjerka arhitekture Dorotea Ljumović dobila je u avgustu prošle godine počasno crnogorsko državljanstvo, nakon što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) dostavilo premijeru Zdravku Krivokapiću mišljenje, u kojem se tvrdi da se radi o osobi od značaja za “naučni i ekonomski interes Crne Gore”.

Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva ekologije obratio se zahtjevom resoru Ratka Mitrovića za prijem Ljumovićeve u crnogorsko državljanstvo “u cilju sticanja uslova za rad na inspekcijskim poslovima”.

Nakon toga, Ministarstvo je dostavilo mišljenje premijeru Krivokapiću.

To stoji u rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 3. avgusta prošle godine, a koje je nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Ljumovićeva je, stoji u rješenju, rođena u Novom Sadu.

”Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje obratio se zahtjevom 15. aprila 2021. Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za dostavljanje mišljenja za prijem u crnogorsko državljanstvo dipl. inž. arh. struke Dorotee Ljumović, u cilju sticanja uslova za rad na inspekcijskim poslovima. S obzirom na to da je prema mišljenju Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje značajna za naučni i ekonomski interes javnog sektora Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dalo je pozitivno mišljenje od 24. maja 2021. za prijem u crnogorsko državljanstvo u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu. Shodno pozitivnom mišljenju Ministarstva, predsjednik Vlade Crne Gore dostavio je predlog 5. jula za prijem imenovane u crnogorsko državljanstvo kao lica od posebnog značaja za državni interes Crne Gore”, stoji u rješenju.

Član 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da “lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore izuzetno može steći državljanstvo prijemom”.

”Vijesti” su prije dva dana objavile da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta premijeru predložilo da počasno državljanstvo dobije i supruga ministra poljooprivrede, šumarstva vodoprivrede Aleksandra Stijovića, Svjetlana Stijović.

Povezani članci

02. Februar 2022.

Stijovićevoj supruzi počasni crnogorski pasoš

Prema rješenju MUP-a, ona je crnogorski pasoš dobila jer je “po zanimanju defektolog-oligofrenolog, kao deficitarni kadar važan za obrazovni sistem Crne Gore…”

Iz CGO su ranije ukazali na to da se nastavljaju stare prakse i da nema odgovarajućih obrazloženja ovakvih odluka, koje bi u duhu transparetnosti tih procesa, morale sadržati i adekvatnu argumentaciju.

Bonus video: