MKI odbacila ponudu EPCG kao neispravnu: Nema koncesije za HE Otilovići

"Imajući u vidu navedeno, smatramo da je potrebno da EPCG ponovo dostavi ponudu za korišćenje vode iz akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane, u skladu sa Koncesionim aktom usvojenim Zaključkom Vlade od 26. novembra 2021. godine, kako bi se stvorili uslovi da se ovaj projekat realizuje”

6863 pregleda 1 komentar(a)
Ponovo pripremiti dokumentaciju: Brana u Otilovićima, Foto: EPCG
Ponovo pripremiti dokumentaciju: Brana u Otilovićima, Foto: EPCG

Tenderska komisija Ministarstva kapitalnih investicija odbacila je kao neispravnu ponudu Elektroprivrede za davanje koncesije za korišćenje vode iz akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane, navedeno je u informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Vlada je u septembru prošle godine usvojila Plan davanja koncesija za korišćenje voda za izgradnju hidroelektrana koji se odnosio samo na Otiloviće, a u novembru i koncesioni akt. Ideja da se gradi ova mHE zasnovana je na ocjeni da ona neće imati negativni uticaj na životnu sredinu i lokalno stanovništvo, jer će koristiti vodni potencijal postojeće akumulacije Otilovići, kao i postojeći sistem brane i drugih pratećih objekata akumulacije Otilovići.

Tada je saopšteno da će koncesija biti direktno dodijeljena EPCG, u skladu sa odredbom Zakona o koncesijama kojom je propisano da nije neophodno sprovoditi postupak javnog nadmetanja u slučaju realizacije koncesije od strane privrednog društva u kome država ima većinsko vlasništvo.

Na osnovu toga Ministarstvo kapitalnih investicija je obavijestilo EPCG da dostavi dokumentaciju sa ponudom do 20. januara 2022. godine.

”Sastavni dio dokumentacije u postupku dodjele koncesije, uz Koncesioni akt, čine Uputstvo za pripremu ponude i Nacrt ugovora o koncesiji (tenderska dokumentacija). EPCG je bila u obavezi da pripremi ponudu u formi i na način propisan tenderskom dokumentacijom”, navedeno je u jučerašnjoj informaciji.

Ministarstvo je zatim formiralo tendersku komisiju čiji je zadatak da sprovede postupak otvaranja ponude, provjere podobnosti ponuđača i da li je ponuda dostavljena na način propisan tenderskom dokumentacijom.

”U postupku otvaranja ponude i provjere ispravnosti, Komisija je konstatovala da ponuda EPCG broj: 03-302/22-434/1 od 20. 1. 2022. godine nije dostavljena u formi propisanoj tenderskom dokumentacijom. Uzimajući u obzir navedeno, Komisija je dostavljenu ponudu odbacila kao neispravnu”, navedeno je u informaciji.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako je navedeno, smatra da u cilju povećanja korišćenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije treba stvoriti mogućnost da se postupak davanja koncesije za Otiloviće u konačnom realizuje.

”Imajući u vidu navedeno, smatramo da je potrebno da EPCG ponovo dostavi ponudu za korišćenje vode iz akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane, u skladu sa Koncesionim aktom usvojenim Zaključkom Vlade od 26. novembra 2021. godine, kako bi se stvorili uslovi da se ovaj projekat realizuje”, navedeno je u informaciji Vlade.

Bonus video: