Laković bi da stoluje i tajnom službom?

Iz kabineta premijera tražili od ANB-a uvid u radnu verziju akta o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, ali i kadrovsku evidenciju, koja se zakonski vodi kao tajni podatak

61603 pregleda 50 reakcija 27 komentar(a)
Agencije za nacionalnu bezbjednost (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Agencije za nacionalnu bezbjednost (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Kabinet premijera Zdravka Krivokapića pokušava i da utiče i na kadrovsku evidenciju i kreiranje organizacione mreže unutar Agencije za nacionalnu bezbjednost, nakon pokušaja kreiranja kadrovske politike u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova - saznaju “Vijesti” od više izvora u bezbjednosnom sektoru.

Premijerov savjetnik za bezbjednost Vojo Laković, iako to nije uobičajena zakonska praksa, tražio je od ANB-a uvid u radnu verziju Akta o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, ali i kadrovsku evidenciju, koja je prema članu 37a Zakona o ANB-u, zbog specifičnosti poslova u službi zavedena kao tajni podatak.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je Krivokapićev savjetnik tražio od direktora ANB-a Dejana Vukšića da ubrza rad na novom Aktu o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, kako bi za vrijeme trajanja aktuelne Vlade usvojili dokument i tako imali direktan uvid u vezi sa tim ko će od budućih operativaca moći da se zaposli u tajnoj službi.

U radnoj verziji dokumenta ANB-a, tvrde upućeni, planirano je značajno kadrovsko jačanje i širenje organizacione mreže zbog čega su već po nalogu direktora Vukšića završene brojne provjere, testiranja, ali i polaganja posebnog ispita zainteresovanih kandidata za zasnivanje radnog odnosa u službi.

To je, kako se pretpostavlja, urađeno sve sa ciljem da se, kada Vlada usvoji Akt o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta u ANB-u, ne gubi vrijeme, već da se u što kraćem roku podobni zaposle u Agenciju, a stari kadrovi pošalju u penziju.

”Vijestima” iz Vlade i ANB-a nije odgovoreno dokle se stiglo sa radom na novom Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta tajne službe, te da li je radna verzija, slata Vladi na ocjenu i mišljenje prije konačnog dokumenta.

Uticali na MUP/UP?

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije trebalo je da do kraja januara imaju usvojen Pravilnik o onutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kao i Kadrovski plan ali je taj posao kasnio zbog brojnih mimoilaženja na relaciji ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i premijerovog savjetnika za bezbjednost.

Kako su “Vijesti” već objavile, Krivokapićev savjetnik je mimo zakonskih procedura i uobičajenih smjernica od MUP-a tražio da mu se prije Nove godine dostavi radna verzija Nacrta pravilnika o onutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta MUP/UP, a potom poslao brojne primjedbe i sugestije jer se njegove vizije kadrovske politike nijesu poklopile sa kabinetom Sekulovića.

MUP nije imao zakonsku obavezu da Kivokapićevom savjetniku na uvid šalje radni dokument ali su to učinili, kako je “Vijestima” objašnjeno, nakon brojnih zahtjeva iz kabineta premijera, koji je bio uporan da ima uvid u kreiranje organizacione mreže i kadrovske politike.

Iz Vlade ne odgovaraju na pitanja: Laković
Iz Vlade ne odgovaraju na pitanja: Lakovićfoto: Vlada

Nakon što je Laković vratio “izmijenjeni dokument” sa brojnim sugestijama, MUP je tokom januara nastavio rad na Nacrtu pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, koji je kako to i nalažu zakonske procedure, ovog puta poslat na davanje mišljenja Upravi za kadrove.

”Vijestima” je rečeno da je UZK, 1. februara, poslala mišljenje MUP-u, nakon čega se za Nacrt pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta za UP/MUP sada čeka i mišljenje od Ministarstva javne uprave. Zakonska procedura je da MUP nakon što dobije mišljenje MJU, dokument šalje na odobrenje Ministarstvu finansija pa tek onda Vladi.

Vlada je onda dužna da utvrdi predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nakon čega se može početi sa dijeljenjem novih rasporednih rješenja u MUP/UP.

MUP je više puta saopštio da im je osnovni princip tokom rada na tom obimnom dokumentu bio “inkluzivnost i stručnost”, zbog čega su i formirali Komisiju koja će se baviti provjerom spornih diploma zaposlenih u policijskom sistemu.

Uredba čeka od 14. decembra

MUP-ova Uredba o mjerilima za razvrstavanje poslova radnih mjesta i zvanja poslata je Vladi, 14. decembra prošle godine, ali taj dokument bez ikakvog objašnjenja do sada nije bio uvršten u dnevni red sjednica Vlade.

Zbog toga MUP kasni sa promjenom pojedinih zvanja i klasifikacije radnih mjesta u planiranoj organizacionoj šemi zajedničkog dokumenta za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije, koje broji gotovo 5.000 službenika.

Vlada je juče popodne objavila predlog djelimičnog kadrovskog plana organa državne uprave i službi Vlade za 2022. godinu, ali u njemu nema podataka za MUP, Upravu policije niti za Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Kadrovski plan se donosi za kalendarsku godinu, u roku od 30 dana od dana donošenja Zakona o budžetu, a sadrži projekcije za naredne dvije godine.

ANB dužan da čuva evidenciju agenata

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je zahtjev premijerovog kabineta da izvrše uvid u kadrovsku evidenciju ANB-a sporan zbog toga što u planu koji donosi isključivo Agencija, pišu imena operativaca koji rade na tajnim operacijama, pa bi moguće otkrivanje njihovih imena moglo da ugrozi bezbjednosne i nacionalne interese.

Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost nigdje nije predviđeno da se kadrovska evidencija, zbog specifičnosti poslova Agencije, šalje na uvid Vladi ili nekom drugom državnom organu jer su ti podaci označeni stepenom tajnosti.

Bonus video: