Institut za onkologiju KCCG obilježio Svjetski dan borbe protiv maligne bolesti

Direktorica Instituta za onkologiju KCCG Sanja Lekić je istakla da promocijom mjera primarne prevencije i mjera ranog otkrivanja bolesti i skrining programa žele da skrenu pažnju na činjenicu da se i do 30 odsto slučajeva oboljevanja od karcinoma može sprijačiti, a više od jedne trećine slučajeva se može izliječiti ukoliko se otkriju u ranoj fazi

3398 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obilježio je Svjetski dan borbe protiv maligne bolesti kroz zdrastveno preventivne aktivnosti.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da se tim aktivnostima podiže svijest o značaju prevencije, ranog otkrivanja, pravovremenog i adekvatnog liječenja malignih bolesti.

Ovogodišnji slogan kampanje na globalnom nivou je “Close The Care Gap”, čime se želi skrenuti pažnja da u svijetu postoje nejednakosti u dostupnosti dijegnostike, terapije i njege ove grupe pacijenta, pojasnila je direktorica Instituta za onkologiju KCCG Sanja Lekić.

"Nauka u zadnjem desetljeću napreduje veoma brzo i zahvaljujući napretku u dijagnostici i terapijskim modalitetima u razvijenim zemljama svijeta smanjuje se smrtnost od malignih bolesti za oko 1.5 odsto godišnje. Cilj kampanje je da naučna dostignuća budu dostupna svima, jer samo tako imaju vrijednost", kazala je Lekić.

Istakla je da promocijom mjera primarne prevencije i mjera ranog otkrivanja bolesti i skrining programa žele da skrenu pažnju na činjenicu da se i do 30 odsto slučajeva oboljevanja od karcinoma može sprijačiti, a više od jedne trećine slučajeva se može izliječiti ukoliko se otkriju u ranoj fazi

Bonus video: