Herceg Novi: Partijski kadar i v.d. stanje voli i nova vlast

Aktuelna vlast tvrdi da su sva imenovanja urađena u skladu sa zakonom, dok u opoziciji kažu da su uvjereni da je riječ o manipulaciji kako bi se rukovodeći kadar učinio politički podobnim
0 komentar(a)
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.10.2017. 19:02h

Većina rukovodilaca javnih preduzeća, ustanova i agencija čiji je osnivač Opština Herceg Novi su vršioci dužnosti (v.d).

Riječ je o pet opštinskih načelnika, direktorima JU Muzej i galerija, Sportskog centra, Turističke organizacije, Stambeno-komunalnog preduzeća, Vodovoda i kanalizacije, Parking servisa, agencijama za upravljanje Gradskom lukom, za razvoj i zaštitu Orjena i za razvoj i izgradnju Herceg Novog. Riječ je o kadru vladajuće koalicije, ili članovima njihovih porodica. I prethodna vlast - DPS-Izbor, na većini tih funkcija držala je v.d. - takođe partijske ljude.

“Živimo u partitokratskoj državi, sve vlasti u posljednjih 20 godina zloupotrebaljavale su mogućnost imenovanja v.d. Na taj način, predsjedniku Opštine daju se, i davala su se, veća ovlašćenja od onih koja ima po zakonu. To je i način da partije na vlasti trguju između sebe. Kada hoćete da u svakom momentu možete izvršiti pritisak da neko radi kako vi hoćete ili kako partijski interesi nalažu, imenujete v.d. rukovodioca”, kaže dobar poznavalac političkih prilika.

Aktuelna vlast tvrdi da su sva imenovanja urađena u skladu sa zakonom, dok u opoziciji kažu da su uvjereni da je riječ o manipulaciji kako bi se rukovodeći kadar učinio politički podobnim.

Predsjednik novskog DPS-a Slobodan Radović Krušo tvrdi da se v.d. “vrlo svjesno produkuju u cilju centralizacije odlučivanja”. On je ocijenio da se nova lokalna vlast nije rukovodila principom da na odgovorne funkcije bira najbolje.

Kada je prije pola godine osvojila vlast, koalicija u kojoj su Demokrate, Novska lista, DF, SNP, SDP i URA obećala je i depolitizaciju svih osim četiti funkcije.

“Sva novska pamet nije u političkim partijama i zato bez stranačke sebičnosti moramo pokazati da nam je primaran interes građana”, kazao je tada predsjednik SDP-a Dragan Šimrak.

Predsjednik Demokrata Stevan Katić tada je rekao da će “birati stručne, a ne politički podobne”.

“Upravo je raspisan konkurs za sekretara Skupštine i u toku je prijava na konkurs. Nakon početka primjene nove Odluke o organizaciji organa lokalne uprave u roku od šest mjeseci biće sprovedeni konkursi za starješine organa, u skladu sa Zakonom i pomenutom Odlukom”, saopštili su iz kabineta gradonačelnika Katića.

Bonus video: