Dječje oči zasijale na snijegu

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom i Opština Nikšić za korisnike i njihove roditelje organizovali izlet na Vučju

9837 pregleda 144 reakcija 2 komentar(a)
Uspomena na divan dan na snijegu, Foto: Dnevni centar
Uspomena na divan dan na snijegu, Foto: Dnevni centar

Vuk nije neki ljubitelj snijega i priznaje da ga sniježna bjelina ne privlači, ali nije mogao da odoli da se makar jednom ne spusti sankama niz stazu u Ski-centru Vučje, dvadesetak kilometara od Nikšića.

Za razliku od njega, Stefan voli snijeg i skijanje mu je uvijek bilo primamljivo. Obojica kažu da kada su tu njihovi drugari, korisnici nikšićkog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, ali i njihovi učitelji, onda je sve ljepše i sve ima čaroliju više.

A još ako sa njima zimske radosti na snijegu dijele i njihovi roditelji, onda su riječi suvišne.

Osmijesi, ushićeni uzvici i oči koje sjaje, govore više od hiljadu riječi. Uostalom, riječima se sreća i ne može iskazati.

Jednodnevni izlet za korisnike Dnevnog centra i njihove roditelje, kao i zaposlene u Centru, organizovala je pomenuta ustanova u saradnji sa Opštinom Nikšić.

Trudiće se da djeca što više vremena provode u prirodi
Trudiće se da djeca što više vremena provode u prirodi foto: Dnevni centar

”Kao što smo i obećali roditeljima, trudićemo se da što više djecu izvodimo iz ustanove i da što više borave u prirodi, a njihovi osmijesi dovoljno govore koliko im sve ovo znači. Planirano je da ovakvih izleta bude što više i nadamo se da će nam to epidemiološka situacija dozvoliti”, kazao je direktor Dnevnog centra Radovan Dragnić.

Izlet nije značio samo korisnicima Dnevnog centra, već i njihovim roditeljima.

”Boravak na Vučju bio je još jedna prilika da zaposleni u Dnevnom centru pokažu da to nije samo njihov posao, već velika predanost da im nesebično i sa ljubavlju pruže punu podršku. Ovo druženje dalo im je priliku da zajedno podijele brige o djeci, koje baš i nijesu male. Radost se osjetila od samog polaska i nastavila sve do povratka. Pažnja koja je ukazana djeci i roditeljima ovim lijepim druženjem sigurno će za njih biti nezaboravna”, kazao je Aleksandar Guzina, jedan od roditelja.

I Vesko Božović ima samo riječi hvale za zaposlene u Dnevnom centru.

”Izlet je bio sjajan. Djeca su uživala, a i mi sa njima. Ovakvih aktivnosti, posebno od kada je korona, fali i njima i nama i nadam se da će ih biti još. Samo riječi pohvale imam za Dnevni centar, a osmijesi na licima naše djece govore više od hiljadu riječi”, kazao je Božović.

I korisnici Dnevnog centra se nadaju da su izletom na Vučju “otvorili” sezonu druženja i aktivnosti van prostorija Centra.

Priznaju da im je i Centru uvijek zanimljivo - da uče da budu mali/veliki kuvari, da sa vaspitačima tokom kreativnih radionica stvaraju čaroliju pred kojom niko ne ostane ravnodušan, da je uvijek veselo tokom muzičkih radionica, da spremaju priredbe, slave rođendane, idu i na bazen da bi spremno dočekali ljetnju sezonu, bave se raznim sportovima, nižu uspjehe i osvajaju medalje... Onu najvažniju, medalju iz drugarstva, davno su svi osvojili.

Nijesu krili radost što su sa njima bili predsjednik Opštine Marko Kovačević, sa saradnicima, što im je uručio prigodne poklone, a na jednom je stajalo - tu smo za vas.

”Evo i djelom pokazuju da je tako”, kazao je Vesko Božović.

”Trudimo se da sarađujemo sa Dnevnim centrom na svakodnevnom nivou, da im uvijek budemo pri ruci za sve potrebe koje imaju, van onih redovnih koje mi servisiramo. Nastavićemo u tom duhu i trudićemo se da stvorimo preduslove za njihov još kvalitetniji rad nego što je bio do sada”, obećao je predsjednik Opštine.

Krajem prošle godine, lokalna uprava je Dnevnom centru donirala tehničku opremu i specijalizovano vozilo.

Bonus video: