U Sudu časti UCG ne odbijaju plate, iako "nema" posla

Iako za njih Univerzitet godišnje izdvoji više od 14.000 eura, u posljednjih 10 godina poznata je samo javna opomena izrečena profesorici Filološkog fakuletata Tatjani Bečanović 2016, koju su studenti srpskog jezika optužili za vrijeđanje na nacionalnoj osnovi
392 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Mujović, Dražen Cerović, Foto: Luka Zeković
Ranko Mujović, Dražen Cerović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.10.2017. 15:28h

Za više od 13 godina postojanja, Sud časti Univerziteta Crne Gore izrekao je jednu javnosti poznatu javnu opomenu profesorici koja se navodno ogriješila o akademsku etiku, iako članovi tog tijela svakog mjeseca primaju nadoknade.

Za njih Univerzitet godišnje izdvoji više od 14.000 eura. U posljednjih 10 godina poznata je samo javna opomena izrečena profesorici Filološkog fakuletata Tatjani Bečanović 2016, koju su studenti srpskog jezika optužili za vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

Rektorat UCG nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u koliko je odluka Sud utvrdio da su profesorili kršili Etički kodeks, te koliko se pritužbi od 2004. završilo javnom opomenom.

Posljednji slučaj u Sudu je prijava studenata Fakulteta političkih nauka protiv profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića za neetično ponašanje i zloupotrebu položaja. Sud je međutim odlučio da ona treba da sačeka epilog pred nadležnim tužilaštvom, iako bi morao da cijeni meterijal koji mu je dostavila uprava FPN.

Sud će sačekati da nadležno tužilaštvo odluči po krivičnoj prijavi Mujovića protiv studenata zbog lažnog prijavljivanja, pa će se onda odrediti prema tome da li je on kršio akademsku etiku.

Iz Rektorata UCG nijesu odgovorili ni na pitanja da li članovi Suda primaju naknade i u kojem iznosu, te koliki je prosječan iznos naknada za rad u tom tijelu od osnivanja do danas. Prema informacijama “Vijesti”, apanaža aktuelnom sazivu Suda časti, čiji je mandat tri godine, iznosi 126 eura mjesečno.

On ima devet članova i sekretara, a to su profesori Dražen Cerović (Pravni fakulktet), Filip Vukmirović (Medicinski fakultet), Miroslav Kezunović (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), Srđan Kadić (Prirodno -matematički fakultet), Žana Lekić (Muzička akademija), Aleksandra Banjević (Filološki fakultet), Milovan Radulović (Elektrotehnički fakultet), Marina Rakočević (Građevinski fakultet)i student Milan Tomić (Pravni fakultet).

Sekretar Suda časti je Ljiljana Jovanović.

Predsjednik Dražen Cerović je u godišnjem izvještaju o radu Suda tokom 2015/2016. izmislio novinara “Vijesti” na saslušanju po prigovoru studenata protiv Bečanović.

Cerović je u izvještaju, naveo da je “u publici, kao predstavnik zainteresovane javnosti, prisustvovala profesorica Rajka Glušica sa grupom studenata i izvjesnim starijim studentom, koji je istovremeno, prema našim saznanjima, i novinar dnevne novine 'Vijesti'”. Cerović od tada do danas nije za “Vijesti” objasnio ko je taj novinar, koga redakcija nije ni poslala.

Sud časti Univerziteta Crne Gore utvrđuje odgovornost i izriče mjere za povredu moralnih i profesionalnih načela.

Bonus video: