Osam decenija Ostroške skupštine

Na zasjedanju je donijeta odluka o borbi protiv okupatora i protiv gladi koja je tada prijetila stanovništvu

4907 pregleda 0 komentar(a)
Komunisti ljetos kod Ljubovog spomenika, Foto: Svetlana Mandić
Komunisti ljetos kod Ljubovog spomenika, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki Opštinski komitet Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (OK JKPCG) obilježio je 80 godina od održavanja Skupštine crnogorskih i bokeljskih rodoljuba, poznatije kao Ostroška skupština, na kojoj je izabran Pokrajinski narodnooslobodilački odbor za Crnu Goru i Boku od 22 člana.

”Nije bilo dovoljno da se narodnooslobodilačkom borbom oslobodi zemlja okupatora, već da se u njoj i ostvari društveni preobražaj... Da bi se unaprijedio rad postojećih i ubrzalo formiranje novih odbora, tamo gdje do tada nijesu bili formirani, u manastiru Ostrogu je 8. februara 1942. godine održana Skupština rodoljuba i svih srezova Crne Gore i Boke. U radu Skupštine učestvovalo je 65 delegata, među kojima je najviše bilo zemljoradnika, nešto demokrata, a bilo je i federalista i radikala. Medu delegatima je bilo i pet sveštenika”, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik OK JKP CG Nikšić Dragoje Strunjaš.

U Proglasu Skupštine, koji su potpisali svi delegati, podsjeća Strunjaš, naglašena je borba protiv okupatora do konačnog oslobođenja, borba protiv gladi koja je tih dana prijetila stanovništvu Crne Gore, kao i da se vodi uporna borba protiv pete kolone.

”Naročito je istaknuta borba za jedinstvo sa naglaskom da ‘bez jedinstva nema borbe, bez borbe nema jedinstva’. Izabran je Pokrajinski narodnooslobodilački odbor za Crnu Goru i Boku od 22 člana u koji su ušli predstavnici iz svih srezova, izabran je izvršni odbor od tri člana (Božo Ljumović, Lazar Đurovic i Ivan Vujošević), mada predsjednik nije biran”, podsjetio je Strunjaš.

Odluke Ostroške skupštine bile su osnova za formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO), koji će se u julu 1944. godine transformisati u Crnogorsku antifašističku skupštinu narodnog oslobođenja (CASNO).

Bonus video: