Boris: Diskriminacija CPC, izmirene obaveze, a struje nema

Nadležni u CEDIS-u navode da je problem u odluci ko će potpisati Ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa njima, kazao je episkop CPC

8221 pregleda 12 komentar(a)
Episkopski dvor CPC, Foto: CPC
Episkopski dvor CPC, Foto: CPC

Episkop ostroško-nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Boris ocijenio je da je na sceni diskriminacija te crkve, namjernim odugovlačenjem sa rješavanjem problema snabdijevanja Episkopskog dvora CPC u Nikšiću električnom energijom.

Kazao je da je, i pored svih ispunjenih uslova koji su traženi od CPC, Episkopski dvor te crkve već dva mjeseca u mraku.

"Početkom decembra prošle 2021. godine, crnogorska javnost je upoznata sa problemom oko snabdijevanja električnom energijom Episkopskog dvora u Nikšiću, Crnogorske pravoslavne crkve. Naime, zbog nedostavljanja računa za potrošnju električne energije više od godinu dana, Episkopskom dvoru CPC-a u Nikšiću, došlo je do isključenja sa mreže. Obratili smo se CEDIS-u da riješimo snabdijevanje električnom energijom i kako da izmirimo dugovanje za potrošnju. Cjelokupan dug je plaćen 22.12.2021 .god. zahvaljući prilozima vjernika i prijatelja CPC. Takođe smo ispunili sve administrativne procedure i podnijeli zahtjeve koji su od nas traženi kako bi se riješila situacija odnosno uključila električna energija. Međutim, pored svih ispunjenih uslova koji su od nas traženi Episkopski dvor i dalje nema električnu energiju", saopštio je Boris.

Razlog tome je, dodaje on, što nadležni u CEDIS-u navode da je problem u odluci ko će potpisati Ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa njima.

"Naime, Episkopski dvor CPC u Nikšiću je nekadašnji Ljetnjikovac Kralja Nikole koji je kulturno dobro Crne Gore, čiji je vlasnik Država Crna Gora a raspolaže Opština Nikšić i dat je na trajno korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ugovor o trajnom korišćenju je takođe predat uz ostalu traženu dokumentaciju. Sad je dilema ko treba da potpiše Ugovor o snabdijevanju električnom energijom da li Opština Nikšić kao vlasnik ili Crnogorska Pravoslavna crkva kao potrošač - korisnik koji tu potrošnju plaća. Pri tome nadležni u CEDIS-u znaju da je Ljetnjikovac Kralja Nikole odnosno Episkopski dvor CPC-a na spisku odobrenih nelegalnih potrošača električne energije još od 30. novembra 2020. godine zaveden pod brojem 100. Rješenje ovog problema se maksimalno odugovlači nauštrb CPC-a kao i njenih vjernika", istakao je Boris.

Znajući, kako je naveo, da je dosadašnja praksa CEDIS-a bila da se ugovor potpisuje sa korisnikom električne energije, to jest onim koji istu koristi i plaća, "nije jasno zbog čega se ovoliko čeka odluka", kao i priključenje na mrežu, kada su sve obaveze izmirene prije više od mjesec i po dana.

"Bez obzira na potpisivanje ugovora ili ne, CEDIS je u obavezi da nam obezbijedi uredno snabdijevanje električnom energijom kao jednim od osnovnih uslova za život", naglašava episkop CPC.

Rekao je da se ovim ugrožavaju osnovna ljudska i građanska prava.

"Zamislite da u 21. vijeku da jedna institucija koja se pri tom nalazi u kulturno zaštićenom dobru Crne Gore - Ljetnjikovac Kralja Nikole - koji je i prvi Državni objekat podignut 1880. godine u oslobođenom Nikšiću, nema električnu energiju...? Obratili smo se Zaštitniku ljudskih prava i spobora Crne Gore - Ombusmanu, ako se problem ne riješi obratićemo se i inostranim diplomatskim predstavništvima, jer smatramo da je ovo diskriminatorski odnos uperen prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenim vjernicima - građanima Crne Gore", zaključio je episkop ostroško-nikšićki CPC Boris.

Bonus video: