Žele zeleni grad, ali sa dizel motorima

Autobusi bi, prema obećanju gradskih vlasti, trebalo da se na ulicama glavnog grada nađu za tri mjeseca

5149 pregleda 12 komentar(a)
Panorama Podgorice, Foto: Shutterstock
Panorama Podgorice, Foto: Shutterstock

Mada je cilj da vrati epitet zelenog grada, na ulicama Podgorice neće se naći električni gradski autobusi.

Samo jedna ponuda pristigla je na adresu Glavnog grada za trgovinu 16 autobusa namijenjenih za gradski saobraćaj. Ukoliko ugovor bude potpisan, Glavni grad utrošiće oko dva miliona eura na autobuse “BMC Neocity” na dizel motor.

Na internet stranici turske kompanije se može vidjeti da ista kompanija proizvodi autobuse na električni pogon - “BMC Neocity electric”.

Gradske vlasti nisu odgovorile “Vijestima” zbog čega su se odlučili za autobuse na dizel motore, kao ni na pitanje koliko bi iznosili troškovi da su se odlučili za isti model, ali na električni pogon.

Autobusi bi, prema obećanju gradskih vlasti, trebalo da se na ulicama glavnog grada nađu za tri mjeseca.

Gradonačelnik Ivan Vuković je nedavno na društvenim mrežama postavio fotografiju autobuskog stajališta, na kojima će moći da se vidi vrijeme očekivanog dolaska autobusa.

Više regionalnih gradova nabavilo je ili najavilo nabavku električnih autobusa namijenjenih za gradski saobraćaj. Kada su gradske vlasti u Moskvi odlučile da ubuduće trguju samo električne autobuse, mediji su objavili da zamjenom samo jednog autobusa na taj način značajno smanjuje emisija ugljen dioksida.

Podgorica je još u septembru 2019. godina dobila prvu javnu punionicu za električne automobile. Gradonačelnik Podgorice tada je istakao da nema značajnije teme od zaštite životne sredine.

Tadašnja stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova kazala je tom prilikom da je crnogorski sektor saobraćaja odgovoran za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. “Ukoliko se rast emisija nastavi dosadašnjom dinamikom, predviđa se da će do 2030. činiti do 30 odsto nacionalnih emisija”, upozorila je ona tada.

Glavni grad sprovodi više akcija u okviru programa “Zeleno lice Podgorice”, koja uključuje davanje subvencija za kupovinu bicikala “Podgorica na dva točka” i “Moje drvo”, koji se odnosi na sadnju stabala u glavnom gradu.

Bonus video: