Bjelica narušio ugled Univerziteta Crne Gore

”...Zloupotrijebio autoritet u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinaca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente”, stoji u Javnoj osudi

8889 pregleda 76 reakcija 18 komentar(a)
Javna osuda je najstroža mjera koju Etički odbor može izreći: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Javna osuda je najstroža mjera koju Etički odbor može izreći: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica odgovoran je jer je zloupotrijebio autoritet u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinaca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente, tražeći od njih da ga obavezno citiraju u svojim radovima, sve u cilju sticanja lične koristi.

To, između ostalog, stoji u Javnoj osudi Bjelice, koja je objavljena u Biltenu Univerziteta Crne Gore.

”U periodu od 13. novembra 2019. do 3. februara 2020, djelovao zloupotrebom pozicije autoriteta u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente, na način što je tražio od studenata da u svojim radovima obavezno citiraju profesora Bjelicu, sve u cilju sticanja lične koristi za obezbjeđivanje većeg broja citata, a za koji se, na Univerzitetu Crne Gore, isplaćivala posebna naknada”, stoji u obrazloženju Javne osude.

Time je, navodi se, prekršio više stavova Etičkog kodeksa.

”Pažljivom i savjesnom ocjenom svih provedenih dokaza, pojedinačno i u njihovoj međosobnoj povezanosti, dovodeći ih u vezu sa navodima iz predloga za pokretanje postupka i odbrene osobe protiv koga je postupak pokrenut, Vijeće je na nesumnjiv način utvrdilo da je osoba protiv koje je pokrenut postupak počinila povrede Etičkog kodeksa UCG”, navodi se u Javnoj osudi, objavljenoj u Biltenu UCG.

Bjelica
Bjelicafoto: Luka Zeković

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u julu prošle godine podnio inicijativu za preispitivanje etičkog rada i postupanja profesora Bjelice zbog primoravanja studenata da citiraju njegove radove.

CGO je, uz inicijativu, dostavio i dokumentaciju - više mejl prepiski studenata sa Bjelicom, ali i njegovim saradnicima, iz kojih se jasno vidi da će njihovi radovi biti vraćeni ukoliko ne citiraju bivšeg predsjednika i člana Upravnog odbora UCG.

Etički odbor je u novembru prošle godine odlučio da je taj profesor prekršio 16 odredbi Etičkog kodeks.

Bjelica je nakon te odluke saopštio da se radi o “montiranom i naručenom procesu” rektora Vladimira Božovića i uložio prigovor, koji je Senat UCG krajem januara odbacio.

”Prilikom odlučivanja o izricanju mjere za povrede Etičkog kodeksa, Vijeće je cijenilo sve okolnosti od kojih zavisi vrsta mjere koju će izreći, da je kao olakšavajuću okolnost imalo u vidu činjenicu da protiv profesora Bjelice ranije nijesu vođeni postupci za utvrđivanje povreda Etičkog kodeksa, dok je kao otežavajuću okolnost cijenilo težinu povreda Etičkog kodeksa koje se ogleda u posljedicama koje su nastupile, kao činjenicu da je osoba, čija je odgovornost utvrđena, prethodno, funkcije dekana Fakulteta za sport, obavljalo i druge važne funkcije na UCG, kao što su predsjednik Upravnog odbora UCG, član Senata UCG, član Odbora za doktorske studije, čime je u najvećoj mjeri narušen ugled Univerziteta i univerzitetska tradicija, koja se zasniva na rezultatima koji su postignuti naučnom objektivnošću i moralnom vjerodostojnošću”, zaključuje se u Javnoj osudi.

Javna osuda predstavlja najstrožu mjeru koju taj organ može izreći Etički odbor UCG.

Bonus video: