Bjelica: Morali su nešto da izmišljaju da bi prikrili nezakonito preuzete funkcije

Profesor sa UCG ocijenio da je premijer Krivokapić mnogo bolji političar nego što je profesor, iako je učinio da nakon njega premijer može biti svako

8067 pregleda 16 komentar(a)
Bjelica, Foto: Luka Zeković
Bjelica, Foto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić dolaskom na tu funkciju učinio je da nakon njega premijer može biti svako i da za to mjesto uopšte nije bitna niti kvalifikacija niti profilacija neke ličnosti, kazao je redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica.

Ocijenio je i da je Krivokapić mnogo bolji političar nego što je profesor.

Bjelica tvrdi da su neistiniti navodi iz Javne osude, objavljene u Biltenu Univerziteta Crne Gore, da je zloupotrebljavao studente da ga citiraju u svojim radovima, kazavši da je žrtva revanšizma i "nezapamćene hajke".

Povezani članci

09. Februar 2022.

Bjelica narušio ugled Univerziteta Crne Gore

"Naučnoj armadi koja je stigla po mjeri i volji Zdravka Krivokapića i Vesne Bratić da oslobodi Univerzitet Crne Gore poslednjih dana 2020.godine cilj je u stvari bio da instalira 'svitu' koja je svojim djelovanjem imala za cilj da predatorski djeluje na svoj plijen. Da baš tako. Glavni operativci predvođeni nezakonito postavljenim vf rektora Vladimirom Božovićem nijesu imale kočnica. Niti ih imaju. Niti skrupula. Niti njihovoj nesputanoj mašti ima kraja. A može im i biti. Do kad vidjećemo."

"Pozivajući sve svoje posilne na linč Duška Bjelice, tada, sad već bivši premijer Zdravko Krivokapić izjavi: ’Da profesor fizičkog bude dominantna ličnost u društvu. Moramo zamijeniti onu ’proskulu’ koja je bila pogrešna. Jedino u zdravom duhu zdravo tijelo, a ne obrnuto’. Izjavi on, i pozva ih, bez izuzetka da jurišaju na Bjelicu: Vladimira Božovića, Budimira Aleksića, Milijanu Novović Burić, Milicu Kadović Đorojević, Milenu Burić, Rajku Glušicu kojima je to bila glavna nacrtana meta i najvažniji zadatak od svih prioriteta kao novim članovima UOUCG. I naravno, da se smijeni bivše rukovodstvo UCG, odmah i sad ne birajući sredstva i put. Podrška je bila udarnička i od četvororučice iz sindikata Filološkog fakulteta koja je okupljala u mobu ’sve i svašto’ iz svog najšireg mogućeg kabineta koji je bio središte za produkciju i kordinaciju Vlade i UCG za ekspresan egzekucioni čin", saopštio je Bjelica.

Tada, sada i "uvijek i na svakom mjestu", kako je kazao, glavna meta svih akcija i napada "nesputane i raspojasane kamarile je profesor Bjelica".

"Optužen kao osoba na čelu ’citatnog kartela’. Da tako ostvaruje zarade i da zloupotrebljava studente da ga citiraju u svojim domaćim zadacima. To je notorna neistina. Zamislite u domaćim zadacima i domete tih štiva za citatne baze. Nevjerovatno. Osudiše Bjelicu preko montiranog procesa i izmontiranog ’etnički čistog’ Vijeća etičkog odbora na pravdi Boga. Bez ijednog dokaza. Na osnovu dva poručena svjedoka ispisana sa UCG. Neobjavljeni domaći zadaci bivših neuspješnh studenata – postadoše radovi. Čista zamjena teza. Izricanjem kazni po unaprijed naručenim i fingiranim procesima rektora Božovića narušavali su povjerenje među ljudima, ali je i to kao lava brzo izbilo na površinu. Mjesta kazni nije bilo jer nije bilo ni djela. Jasno je da su donosioci odluka vjerovali instrukcijama rektora Božovića, a ne svojim očima. Odluke su unaprijed donesene. A istina je samo jedna: Nikad u životu pa ni sad ništa nijesam uradio nezakonito niti naplatio ni 1 jedini cent kojem nije prethodila odluka organa u kojem nijesam učestvovao. To znaju svi na UCG."

"A evo i zbog čega. Morali su nešto da izmišljaju da bi prikrili nezakonito preuzete funkcije pa su se bavili citatima profesora Bjelica. Oni su čitavoj Krivokapićevoj armadi nedostižni, kao i njemu. Naravno, nedostižni i svim mojim napadačima i kritičarima i cijeloj ’skupljenoj mobi' zajedno. Ne samo ispred pomenuti, već i svi njihovi poslini zajedno na okupu nijesu u stanju za dva života postignu naučni opus profesora Bjelice koji je kao što sam već u više navrata izjavio žrtva revanšizma neviđene i nezapamćene hajke sa nesuđenim razmjerama na UCG", navodi Bjelica.

Primjera ima mnogo o, kako je kazao, nedostatnosti kritičara. "Ali evo za sad i jedan konkretan. U citatnoj bazi WOS (Clarivate- Web of Science) prof dr Duško Bjelica ima preko 3280 citata što znači da je ja svjetski pozicioniran na najznačajnijoj svjetskoj naučnoj adresi na kojoj je praktično nezabilježen prof. dr Zdravko Krivokpić, inače glavni ekspetrt (po svom mišljenju) kojeg na toj adresi nema. I svih ostalih tu praktično nema.Nekih manje nekih više,ali ukupno minorno i ispod reputacije ozbiljnog dokora nauka, a kamoli profesora. Nekih uopšte ni u bazi nema. Nijesu ni zabilježeni."

"Ista je situacija i u malo nižoj bazi Scopus gdje je prof Bjelica naveden preko 3.600 puta. Naravno svi ispred navedeni kritičari zajedno nijesu ni stoti dio profesora Bjelice. Na osnovu činjenica u naučnom smislu Bjelica je po svjetskim rang listama svjetlosnu godinu ispred svih onih koji mu ’traže glavu’. Tačno toliko jer on ima bogatu izdavačku produkciju od preko 500 objavljenih radova i preko 70 knjiga, udžbenika i naučnih studija. To se jasno vidi i citira. To njegovi protivnici nemaju pa nemaju."

"Krivokapić je za sad jedan prag preskočio po mom skromnom mišljenju, a to je da nakon njega premijer može biti svako. Pomjerio je toliko granicu da za to mjesto uopšte nije bitna niti kvalifikacija niti profilacija neke ličnosti. Naravno i granicu da i ekspert može biti svako. Inače, ipak, moram priznati po mom skromnom sudu, bolji je mnogo političar nego što je profesor. Svojim stavovima odaje sliku rječitog profesora. Od njega očekujem da snagom duha i dalje pomjera planine u što se kako reče lično uvjerio da je to moguće jer je to kako reče i vidio. Toliko o njemu, njegovoj istini i njegovoj nauci i naravno o svima koji su slijedili i slijede taj put ne birajući sredstva da iskažu stav o Bjelici. Stara poslovica kaže: kakva priča, takvi ljudi", zaključio je Bjelica.

Bonus video: