U aprilu 16 novih autobusa na ulicama Podgorice

Rokk za isporuku vozila je 50 dana od dana zaključivanja ugovora

6912 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvih 16 novih autobusa naći će se na ulicama Podgorice u aprilu, saopšteno je iz PG Biroa.

Kazali su da je Glavni grad nakon sprovedene procedure javnih nabavki zaključio ugovor sa Ben-Kov d.o.o. Tivat za nabavku prvih 16 novih autobusa za potrebe obavljanja javnog linijskog prevoza na teritoriji Podgorice, a rok za isporuku vozila je 50 dana od dana zaključivanja ugovora.

Naveli su da će novi autobusi kapaciteta za 69 putnika biti klimatizovani, sa dvoje vrata na desnoj bočnoj strani i elektropneumatskim pogonom za otvaranje i zatvaranje.

Vozila će, kako kažu, u potpunosti biti prilagođena licima sa invaliditetom.

"Bočna vrata posjedovaće platformu za ulaz/izlaz lica sa smanjenom pokretljivošću. Autobusi će biti niskopodni, odnosno bez stepeništa za ulazak/izlazak putnika, a u prostoru predviđenom za stajanje putnika, omogućeno je bezbjedno korišćenje od strane osoba sa invaliditetom. Unutar autobusa postoji zvučno obavještenje o nazivima stanica namjenjeno za lica sa oštećenim vidom, kao i led displeji sa istim informacijama namjenjeni licima sa oštećenim sluhom", pojasnili su iz PG Biroa.

Autobusi su, navode, pokriveni kamerama i bežičnim wifi signalom, a posjeduju i displej table koje su osvjetljenje u noćnim uslovima za upisivanje broja i naziva linije, odnosno odredišta. Takođe, autobusi imaju i uređaj za brojanje putnika koji ima mogućnost očitavanja podataka u bilo kom vremenskom intervalu i čuvanje snimljenih podataka.

"Podsjećamo, Glavni grad je u prethodnom periodu posvećeno radio na rješavanju problema nedovoljno funkcionalnog javnog prevoza u Podgorici, počevši od usvajanja Plana održive urbane mobilnosti, preko sveobuhvatnog projekta modernizacije javnog prevoza, zatim uređenja i digitalizacije autobuskih stajališta, linijskog prevoza do nabavke novih autobusa. Prvih 16 novih autobusa naći će se na ulicama grada u prvom kvartalu tekuće godine, što će pored drugih sadržaja i aktivnosti koje Glavni grad u ovoj oblasti sprovodi biti od najvećeg značaja za sve korisnike javnog prevoza", navodi se u saopštenju.

Cilj Glavnog grada je, kako kažu, da u narednom periodu, kroz faznu realizaciju, u potpunosti modernizuje javni pevoz, kako u pogledu nabavke novih vozila, reorganizacije postojećih i uvođenja novih linija, tako i u pogledu uspostavljanja sistema koji će građanima i posjetiocima Podgorice ponuditi funkcionalni javni prevoz i smanjiti broj vozila na ulicama našeg grada.

Bonus video: