Privredni sud se ogriješio o radnike KAP-a

”Zaštitnik izražava bojazan da se, ukoliko se nastavi sa ovakvim postupanjem, odnosno nepostupanjem, neće ni izvršiti pravosnažna i izvršna presuda u cjelosti”, navodi se u mišljenju Armenko dala preporuku sudu da se postara da “stečajni organi u što kraćem roku preduzmu sve neophodne mjere i radnje kako bi se okončao postupak izvršenja - namirenja potraživanja” po pravosnažnoj presudi podgoričkog Osnovnog suda iz 2013. godine

9823 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov/B.Ćupić
Foto: Gov/B.Ćupić

Dugim trajanjem izvršenja pravosnažne sudske odluke u slučaju stečaja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji se vodi pred Privrednim sudom, povrijeđeno je pravo na suđenje u razumnom roku, predviđeno crnogorskim Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

To stoji u mišljenju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zamjenica zaštitnika Snežana Armenko dala je preporuku Privrednom sudu da “stečajni organi u što kraćem roku preduzmu sve neophodne mjere i radnje kako bi se okončao postupak izvršenja - namirenja potraživanja” po pravosnažnoj presudi podgoričkog Osnovnog suda iz 2013. godine.

Privredni sud dužan je da u roku od 30 dana dostavi izvještaj instituciji Zaštitnika o preduzetim radnjama za izvršenje njene preporuke.

Armenko je u mišljenju konstatovala da “Privredni sud nije ispunio svoju pozitivnu obavezu, da obezbijedi izvršenje i ispunjenje u razumnom roku”.

Takođe je uputila i predstavnike KAP-a da, ukoliko budu smatrali da sud na čijem je čelu Blažo Jovanić predmetni postupak u budućem postupanju nepotrebno odugovlači, imaju mogućnosti i podnošenja ustavne žalbe Ustavnom sudu.

Privredni sud je osporio osnovanost navoda, navodeći, između ostalog, da je predmetno potraživanje povjeriocu priznato, da je u skladu sa pravnosnažnim rješenjem kojim je odobrena dioba stečajne mase stečajnog dužnika rezervisao novčana sredstva za namirenje potraživanja ovog povjerioca, koje je svrstano u treći isplatni red.

”Prema navodima suda potraživanje nije namirivano zbog toga što stečajni povjerilac u prijavi potraživanja nije kapitalizovao iznos potraživanja po osnovu buduće štete i zbog toga što nije pravosnažno okončan postupak pred sudom po prigovoru stečajnih povjerilaca”, navodi se u obrazloženju.

Armenko je mišljenja da ništa u ovom predmetu ne ukazuje da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju predmetno neizvršenje, tj. namirenje podnosioca priitužbe kako je to utvrđeno zaključkom o konačnoj listi utvrđenih i osporenih potraživanja.

”Zaštitnik izražava bojazan da se, ukoliko se nastavi sa ovakvim postupanjem, odnosno nepostupanjem, neće se ni izvršiti pravnosnažna i izvršna presuda u cjelosti, a koja je prihvaćena kao potraživanje stečajnom povjeriocu u stečajnom postupku, ili da će se njegovo izvršenje dodatno prolongirati a moguće i osujetiti jer je nejasno kako će se pristupiti naplati potraživanja buduće štete ako je stečajni upravnik odustao od takvog zahtjeva, a pri tom je stečajni povjerilac prijavio to potraživanje, koje mu je, kao što je navedneo, utvrđeno u budućim mjesečnim iznosima”, navodi se u mišljenju.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović primio je juče radnike Kombinata aluminijuma Podgorica, koji su protestovali ispred zgrade izvršne vlasti u centru Podgorice.

Predstavnici radnika KAP-a kazali su na sastanku da im beneficirani radni staž nije uplaćivan tokom stečaja, već samo za redovni radni staž, zbog čega im je sada onemogućen odlazak u penziju. Oni su takođe upoznali potpredsjednika sa “raznim propustima koji su ih pratili tokom stečajnog postupka, ukazujući na kršenje osnovnih ljudskih prava”.

”Oni su naveli da zbog tih propusta ranijih vlasnika KAP-a pravo na penziju ne može da ostvari 145 radnika, a da je spornim Zaključkom iz 2013. godine obaveza Vlade prema njima iznosila oko osam miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Abazović je istakao da razumije njihov problem i da će država uraditi sve što je u zakonskim okvirima kako bi pronašla rješenje koje će zadovoljiti radnike KAP-a, kojima je ugovor o radu okončan u decembru.

Bonus video: