Za cijeli prostor Luga treba 1,7 miliona eura

Tokom javne rasprave o nacrtu programa uređenje prostora, mještani više sela predlagali su obimnija ulaganja u seosku putnu infrastrukturu. No, i pored toga, tek oko 180.000 eura iz opštinskog budžeta planirano je i za sanaciju lokalnih puteva

12216 pregleda 1 komentar(a)
Idejno rješenje sportske zone u Kolašinu, Foto: -
Idejno rješenje sportske zone u Kolašinu, Foto: -

Kolašinska vlast odlučila je da opredijeli još 255.000 eura za projekte u sportskoj zoni. Te izmjene u predlogu Programa uređenja prostora i programa urbane sanacije omogućene su amandmanima predsjednika Opštine Milosava Bulatovića. Njegovi amandmani postali su sastavni dio Programa, jer se o njima ne glasa.

Bulatović je predložio da se 200.000 eura iz opštinskog kapitalnog budžeta izdvoji za izgradnju balon hale sa čeličnom podkonstrukcijom na Lugu. U obrazloženju, on je naveo kako je to nedostajući objekat koji će biti korišćen za predstojeće Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI), čiji je Kolašin domaćin naredne godine.

Pored toga, balon sala, tvrdi predsjednik Opštine “doprinijeće razvoju kolašinskog sporta, ali i mapiranju grada kao centra, ne samo zimskog, već i sportskog turizma”.

Na Lugu, gdje je sportska zona, biće ove godine uloženo dodatnih 55.000 eura za ozelenjavanje tog prosta, ali i dijela pored šetališta na Tari. To je sadržaj drugog amandmana predsjednika Opštine.

Za uređenje prostora Sportske zone, to jest izgradnju infrastrukture za potrebe MOSI Opština je već u prvoj verziji predloga Pograma uređenja prostora opredijelila 200.000 eura. Iz kapitalnog budžeta država će, ove godine, za istu namjenu izdvojiti samo 170.000 eura. U Skupštini Crne Gore nijesu prihvaćeni amandmani na Zakon o budžetu Socijaldemokratske partije (SDP), kojim su predlagali da se opredijeli 200.000 eura za izradu projektne dokumentacije i izgradnju I faze Sportske zone. Prema procjeni iz kolašinske lokalne uprave da bi se uredio cijeli prostor Luga, prema idejnom rješenju, potrebno je blizu 1,7 miliona eura.

Amandmanski na predlog Programa uređenja prostora i program urbane sanacije djelovao je i odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Lakićević. On je predložio da se iz opštinske kase opredijeli novac za asfaltiranje puta na Glavici u Smailagića Polju. Tu saobraćajnicu, dugu 150 metara, obrazložio je Lakićević koristi sedam domaćinstava. Put je sada, tvrdi on, u katastrofalnom stanju, pa ga je nemoguće održavati tokom zimskog perioda. Zbog toga, navodno, do tog zaseoka ne mogu ni vozila Hitne pomoći.

Isti odbornik je predložio da se u Program uređenja prostora uvrsti i rasvjeta u naselju Drpe, u kojem, kako kaže, živi više desetina domaćinstava.

”Rasvjeta u tom selu je izgrađena prije 20 godina na najprometnijem dijelu puta. Međutim, kako nije održavana, danas imamo situaciju da nije osvijetljen nijedan metar puta u Drpama”, obrazložio je Lakićević svoj amandman.

U fokusu sanacija mosta i ulaganja u lokalne puteve

Prema obimu poslova i cijeni radova i ove godine u fokusu lokalne vlasti je, sudeći prema nacrtu Programa uređenja prostora, gradski dio opštine. Za sanaciju pet mostova na ruralnom dijelu planirano je 200.000 eura. Međutim, kako piše u dokumentu, novac treba da obezbijede JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te ministarstva poljoprivrede i prosvjete, nauke, kulture i sporta. Izgradnja mosta u Ljevištima trebalo bi da košta, kako piše u nacrtu Programa, 65.000 eura, a te radove finansiraće Ministarstvo poljoprivrede i Opština.

Tokom javne rasprave o nacrtu programa uređenje prostora, mještani više sela predlagali su obimnija ulaganja u seosku putnu infrastrukturu. No, i pored toga, tek oko 180.000 eura iz opštinskog budžeta planirano je i za sanaciju lokalnih puteva. Od tog iznosa 30.000 eura biće potrošeno na putni pravac Pjenavac - Ilica, a ostalo na sedam lokalnih puteva u Vranještici, Sreteškoj gori, Manastiru Morača, Dragovića Polju, Kraljskim Barama i Blatini.

Bonus video: