Nikšić: Dom starih konačno u martu

Tačan datum početka rada biće poznat nakon što ustanovi zatečeno stanje i poslovanje prethodne uprave

6801 pregleda 37 reakcija 5 komentar(a)
Dom starih u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Dom starih u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki Dom starih, čija je gradnja ozvaničena 2019. godine, prve stanare bi trebalo da primi u martu.

To su kazali “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Novoimenovana direktorica Anđela Lalatović kazala je da će tačan datum početka rada biti poznat nakon što ustanovi zatečeno stanje i poslovanje prethodne uprave.

”Tada bih sa sigurnošću i pod punom odgovornošću mogla reći kada će ustanova biti otvorena, a javnost i budući korisnici će biti blagovremeno obaviješteni. Vjerujem da ćemo kroz zajedničko postupanje u cilju najboljeg interesa korisnika, kroz implementacioni period plana ustanove biti prepoznati kao visokokvalitetna ustanova socijalne zaštite, koja će uprkos brojnim izazovima našim korisnicima pružati kvalitetne usluge i starost učiniti što ugodnijom i sigurnijom”, kazala je Lalatović.

Prema njenim riječima, kako bi se ciljevi ostvarivali, a aktivnosti nesmetano sprovodile, pored “motivacije, znanja, vještine zaposlenih, prostorne obezbijeđenosti i opreme, neophodno je multisektorsko djelovanje svih aktera u lokalnoj zajednici”.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja “Vijestima” je rečeno da je rok za završetak objekta, koji je planiran u oktobru 2020. godine, pomjeren usljed pandemije, jer je Svjetska zdravstvena organizacija odredila poseban protokol kupovine i nabavke medicinske opreme, bez koje nije moguće staviti Dom u funkciju. Zbog pandemije je bila otežana nabavka termotehničke opreme. Izvođač radova je uspio da nabavi svu potrebnu opremu, građevinski radovi su završeni i sada slijedi provjera funkcionalnosti i dobijanje administrativnih dozvola za rad.

Za smještaj je prijavljeno 57 korisnika, uglavnom iz Nikšića, a ima ih iz Risna i Bijelog Polja. Cijena smještaja definisana je zakonom i zavisiće od usluge koja se pruža korisniku - pa će pokretna lica plaćati mjesečno 350 eura, dok je cijena smještaja za lica koja se nalaze u termalnom stanju 450 eura.

Aktom o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 130 pozicija, a u oktobru 2020. preko konkursa za zapošljavanje uposlena je 41 osoba.

”To se smatra dovoljnim za prvu fazu rada. Zaposleni su prošli obuke u postojećim domovima za stare, a tokom pandemije bili su angažovani kao zamjena kolegama u domovima što im je dodatno omogućilo da se upoznaju sa specifičnostima rada u Domu”, piše u odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Kapacitet Doma starih, koji se nalazi u nekadašnoj kasarni ispod Trebjese, je 208 smještajnih jedinica, od čega su 104 namijenjene raseljenim i interno raseljenim licima.

Dom starih, vrijedan oko 5,4 miliona eura, izgrađen je okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori.

Bonus video: