sveštenik mcp o izjavama istoričara iz srbije

Zeković: Štetočinu Rakovića ignorisati, veći su problem oni koji ga ohrabruju

"Jasno je koje su nacionalističke i ekstremističke politike u okruženju po shvatanjima bliske i nerazdvojne i koje očigledno, hrane jedna drugu", kazao je sveštenik

22013 pregleda 138 reakcija 31 komentar(a)
Zeković, Foto: mitropolija.com
Zeković, Foto: mitropolija.com

Arhijerejski namjesnik barski i sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Slobodan Zeković komentarisao je medijske prozivke sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori od strane istoričara Aleksandra Rakovića.

Raković je često gost u medijima bliskim režimu u Srbiji, a njegove izjave prenose i mediji u Crnoj Gori koji su bliski Demokratskom frontu.

U jučerašnjem TV gostovanju iznio je tvrdnju da je preko premijera Zdravka Krivokapića i strukture oko njega pokušano da se gradi crkvena autonomija. Kazao je da u SPC u Crnoj Gori postoje ozbiljni problemi i da postoji "autonomaški pokret" za crkveno izdvajanje iz SPC, ali da on nije predvođen mitropolitom Joanikijem koji je "čvrsti srpski crkveni integralista”, ali da, ipak, ne kontroliše situaciju „po dubini”. Raković je saopštio i da neki sveštenici MCP sada rade na osnivanju „Krivokapićeve stranke”.

“Očigledno da je najbolja zaštita protiv društvenih štetočina kakav je Aleksandar Raković – potpuno ignorisanje. Veći problem od njega su ljudi koji ga ohrabruju ili mu nalažu da ovako nastupa i naravno oni koji mu gotovo svakodnevno otvaraju sva medijska vrata, da u kontinuitetu truje ljude svojim izopačenim pričama", poručio je Zeković.

Poručio je kako, prvenstveno za njih, ima dobronamjerni savjet:

“Pustite SPC, njene eparhije, njeno sveštenstvo i vjerni narod u Crnoj Gori da na crkveni način, u skladu sa vjerom predaka i crkvenim kanonima, pastirski brinu o svom narodu i o svojoj braći. Naš jedini zadatak pred Bogom i pred ljudima je da mirimo braću i širimo ljubav. Mi čuvamo jedinstvo naše pomjesne majke Crkve, ali poštujemo i volimo državu u kojoj živimo. To činimo po programu Gospodnjem, programu i Svetog Petra Cetinjskog, a ne po notama kabinetskih nacionalizama i političkih plaćenika koji dijele narod.

"Kao i svaka crkvena litija, i ona veličanstvena, višemjesečna od prije dvije godine… pošla je iz crkvene porte i vratila se u nju. Na tom putu ona je izazvala i velike društvene promjene, kojima je odbranjena pozicija Crkve pred zakonom, ali je i otvorena sloboda brojnim učesnicima te litije, da u svom zemaljskom i političkom životu djeluju slobodnije sa više prava i mogućnosti. Da li će i kako će akteri društvenog života iskoristiti tu slobodu, nije na Crkvi i na sveštenstvu da to određuje nikome. Uprkos svim podjelama… i onima koje traju bar jedan vijek prije nas… i onima koje su juče nastale ili se umnožile – osnovni zadatak Crkve je da miri Judeje i Samarjane, Grke i Jeline pa i onu braću u Crnoj Gori koji, iz ko zna kojih sve razloga, nose različite političke i nacionalne identitete. To je posao Crkve, a ne de služi kao sredstvo za ostvarenje zemaljskih, političkih i medijskih kampanja koje dijele i svađaju narod", saopštio je Zeković, kako je objavljeno na sajtu MCP.

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je, kako je kazao, "jedinstveno u obavljanju svoje Bogom dane misije" i zna da radi svoj posao. "Bratska podrška nam je uvjek dobro došla, a riječi smutnje i nepovjerenja odbacujemo kao najveće zlo koje može zadesiti jedan narod".

“I onima najmanje upućenima jasno je kojim medijima u Crnoj Gori su najmilija Rakovićeva pojavljivanja. Zato ih rado i bez ostatka prenose. Samim tim je jasno i koje su nacionalističke i ekstremističke politike u okruženju po shvatanjima bliske i nerazdvojne i koje očigledno, hrane jedna drugu", zaključio je Zeković.