Oskrnavljen kamen-temeljac koji je postavio narodni heroj Veljko Zeković

”Oko 200 do 300 kvadrata bilo je predviđeno za spomen-sobu gdje bi bila uklesana imena poginulih boraca i žrtava fašističkog terora iz Nikšićkog sreza. Gradnja Doma prekinuta je 1989. godine zbog nedostaka sredstava i ukidanja lokalnog samodoprinosa predviđenog za njegovu izgradnju”, stoji u saopštenju UBNOR-a i antifašista

5360 pregleda 6 komentar(a)
Oskrnavljen kamen-temeljac, Foto: Svetlana Mandić
Oskrnavljen kamen-temeljac, Foto: Svetlana Mandić

Kamen-temeljac koji je 18. septembra 1977. godine postavio narodni heroj Veljko Zeković, čime je ozvaničen početak gradnje Doma revolucije u Nikšiću, oskrnavljen je.

Odlomljen je jedan dio kamena koji se nalazio na platou Doma, ispred ulaza u jedan trgovinski objekat.

Sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne Đorđije Manojlović, kazao je “Vijestima” da su odmah reagovali, angažovali vajara tako da je polomljeni dio kamena-temeljca saniran.

Iz Udruženja boraca i narodnooslobodilačkog rata i antifašista (UBNOR) Nikšić, saopštili su da osuđuju skrnavljenje kamena-temeljca i apelovali na nadležne da počinioca ili počinioce pronađu i kazne.

”Bar toliko su zaslužili oni u čiju se slavu i izgradio ovaj objekat jer, kako izgleda, jedino će to obilježje na ovom objektu podsjećati na borce narodnooslobodilačkog rata i revoluciju”, poručili su iz UBNOR-a.

Podsjetili su da je ideja za gradnju Doma revolucije potekla na svečanoj sjednici SO Nikšić 18. septembra 1974. a tri godine kasnije je zvanično počela gradnja velelepnog zdanja po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča, da je prvobitno predviđeno da se prostire na 7.500, a kasnije je proširen na 22.500 metara kvadratnih.

”Oko 200 do 300 kvadrata bilo je predviđeno za spomen-sobu gdje bi bila uklesana imena poginulih boraca i žrtava fašističkog terora iz Nikšićkog sreza. Gradnja Doma prekinuta je 1989. godine zbog nedostaka sredstava i ukidanja lokalnog samodoprinosa predviđenog za njegovu izgradnju”, stoji u saopštenju UBNOR-a i antifašista.

Prestala je gradnja Doma, a kamen-temeljac je decenijama bio zaboravljen i bačen, sve do 2015. godine kada su ga članovi Kulturnog centra (KC) “Punkt” iz Nikšića obnovili, postavili na postament i stavili na plato ispred Doma koji je, nažalost, decenijama bio poznat pod nazivom “plava grobnica”, jer je u njegovim katakombama život okončalo više od 15 sugrađana, a desetine njih je povrijeđeno.

Sa “Punktom” su, prilikom vraćanja kamena-temeljca na mjesto koje mu pripada, a čije obnavljanje su podržali Fond za aktivno građanstvo, Opština Nikšić i SUBNOR Crne Gore, bili i članovi nikšićkog UBNOR-a.

Kamen je, nakon izgradnje parkinga, u julu 2020. godine, maknut, i ponovo bačen, ovoga puta uz ivičnjak parkinga, gdje se nalazio sve do novembra te godine kada je, nakon pisanja “Vijesti”, postavljen na mjesto gdje se danas nalazi.

”U martu 2018. godine počela je rekonstrukcija Doma izdavanjem prostora zainteresovanim subjektima. Danas je čitav prostor Doma podijeljen i dat u zakup, jedino nema prostora za spomen-sobu gdje bi bila uklesana imena naših poginulih sugrađana. Jednostavno izgubila se u raspodjeli prostora”, ističu iz UBNOR-a.

Pošto se na okolnim trgovinskim objektima nalaze video-nadzori, moguće je i utvrditi da li je kamen-temeljac namjerno ili slučajno oskrnavljen.

18.

septembra 1974. godine potekla je ideja o gradnji Doma revolucije, na svečanoj sjednici Skupštine opštine Nikšić. Tri godine kasnije je zvanično počela gradnja velelepnog zdanja po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča. Prvobitno je planirano da se Dom prostire na 7.500, a kasnije je proširen na 22.500 metara kvadratnih.

Bonus video: