Uprava za šume: Pelengiću, pokazali ste i dokazali da ste doktor u manipulacijama javnim mnjenjem

"Nema potrebe da se potresate oko „spasilaca crnogorskih šuma“ jer to svakako niste Vi niti možete biti, a ni da nemušto pokušavate da nas predstavite neznalicama, jer nas Vaše mišljenje po tom pitanju ne dotiče"

8978 pregleda 40 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za šume reagovala je na saopštenje preduzeća Pelengić Trejd objavljenog 9. februara 2022. godine na Portalu Vijesti.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Gospodine Pelengiću o manipulacijama javnim mnjenjem, a i šire ne bismo pričali sa Vama, obzirom da ste pokazali i dokazali da ste doktor u toj branši. Iz tih razloga nećemo zalaziti na Vaš teren, da se ne biste dodatno nervirali. Nema potrebe da se potresate oko „spasilaca crnogorskih šuma“ jer to svakako niste Vi niti možete biti, a ni da nemušto pokušavate da nas predstavite neznalicama, jer nas Vaše mišljenje po tom pitanju ne dotiče. Ono što nas dotiče i čime ćemo se bespoštedno baviti jeste da crnogorske šume zaštitimo od bilo kakvih bespravnih aktivnosti, a Vama ako to smeta to nije naš problem.

U zadnjem periodu u brojnim medijskim epizodama drvoprerađivača saznali smo kroz različite „glavne uloge“ da su svi sve radili po zakonu, bez i jedne greške, al eto pojavila se jedna ličnost u Upravi za šume, koja je svojim dolaskom i pojavom, a rekoste i „neznanjem“ uništila to dosadašnje IDILIČNO STANJE CRNOGORSKIH ŠUMA. Mišljenja smo da je i slijepoj osobi i više nego jasno kakva je zapravo realnost.

Jasno nam je da u nedostatku valjanih argumenata ono što je najlakše jeste nabacivati nerelevantne konstatacije, koje mogu biti zanimljive jedino Vama. No, ako vam tako basta, vi nastavite. O našem znanju ili neznanju po najmanje nam možete suditi Vi, ali ako Vam to predstavlja satisfakciju slobodno nas analizirajte do mile volje. Za razliku od Vas mi smo ponosni što ne predstavljamo to ZNANJE koje ističete da nemamo, jer onda bismo bili isti kao oni koji su Vam dali vjetar u leđa, bez obzira na zakonske propise. Ponosni smo gospodine Pelengiću što nismo dio onog ZNANJA koje Vi veličate, zanemarujući činjenicu da su sporni izvođački projekti rezultat rada upravo prethodnog menadžmenta i da se nažalost svaka stranica dokumenata iz prethodnog perioda „eksperata“ koje veličate mora provjeriti. Jasno nam je da osjećate žal za tim vremenima gdje se radilo bez reda i zakona, ali ta vremena su postala prošlost, nadamo se daleka i nepovratna.

Uprava za šume će svakako, nakon utvrđivanja nezakonitosti donošenja izvođačkih projekata za prošlu godinu reagovati adekvatno, ali zato pozivamo gospodina Pelengića da kaže zašto mu nije smetalo postupanje po izvođačkim projektima iz prethodnih godina, kada je vladalo ZNANJE, a koji su donošeni jednako nezakonito? Ko ga je primorao da upotrebljava animal u fazi izvoza po tim izvođačkim projektima, kada su i oni usvojeni mimo zakona?

Nemojte gospodine Pelengiću prodavati javnosti inteligenciju i maglu i brinuti se šta Uprava za šume reklamira, šta je simpatično i koga krivimo za šta. Znate li šta je trenutno najsimpatičnije? To dvosmjerno advokatisanje između Vas i Uprave za inspekcijske poslove. Svi bezgrešni i svi brane jedni druge. Dozvolićete da budi sumnju, na koju su građani pojedinih gradova u kojima ste izvodili radove aktivno ukazivali. Ako inspekcija u prethodne tri godine u izradi izvođačkih projekata PJ Žabljak nije našla propust, a jednako su nezakoniti kao i sporni za odjeljenja 1a i 2a, Uprava za šume nema komentar. Prema riječima šefice PJ Žabljak, nakon donošenja Rješenja o usvajanju izvođačkog projekta, konkretno u ovom slučaju od 28.12.2020. godine, isti se prosleđuje nadležnom inspektoru. Međutim, za sav taj period šefica PJ ističe da im inspektor nije ni usmeno ni pisano sugerisao ili ukazao na propust u vezi sa izvođačkim projektom. Sa takvim „inspekcijskim nadzorom“ dobro je da smo i na ovom nivou na kojem smo. U slučaju da inspekcija ima o tome dokaze da su izvođački projekti za 2019. i 2020. godinu donijeti na isti nezakonit način, molimo da o tome obavjeste Upravu za šume. Vama su možda ovo simpatične, ali nama su poražavajuće i zabrinjavajuće činjenice, zbog čega je očigledno da se organizovano radilo na urušavanju svakog segmenta šumarskog sektora.

Treba spomenuti da je i šefica PJ Žabljak odlučno odbacila Vaše optužbe kao neistinite i zlonamjerne da ima lični interes zajedno sa reonskim lugarom u vezi sa angažovanjem radne snage za određene radove. Kako tvrdi, takve insinuacije su zlonamjerne i nekorektne. Ona je dodala da sve češće dobijaju pritužbe mještana koji u sopstvenoj režiji fotografišu Pelengićeve radove i nepoštovanje propisanih mjera, a nakon toga fotografije dostave medijima i optužuju Područnu jedinicu da to toleriše. Ne želeći da bude saučesnik u tome, šefica PJ Žabljak je istakla da, ono što se od Vas zahtjeva jeste da poštujete način izvoza drvnih sortimenata animalom i po utvrđenim traktorskim vlakama. Da li ćete i koga angažovati ili lično posjedovati zapregu, apsolutno je irelevantno za Upravu za šume, sve do onog momenta dok radove izvodite u skladu sa propisima.

Zbog svega navedenog Vaše konstatacije da ne bježite od zakona i da je Vaš rad kontrolisan od strane inspekcije su smješne, ako su te kontrole i zakonsko postupanje isto kao ovo. Varate se gospodine Pelengiću ukoliko mislite da ćete na isti Vama poznat način poslovati kao do sada, jer zakon i podzakonski akti su izričiti i obavezujući kako o mjerama prevencije i zaštite, tako i o korišćenju šuma. Mišljenja smo da o zakonitom radu i poštovanju obaveza po najmanje nas Vi možete prosvjetliti. Takođe, ono što postaje već i zanimljivo jesu Vaše frustracije oko fotografisanja. Da poručimo i Vama kao što smo i Vašim kolegama: možda niste navikli na transparentan rad Uprave za šume u prošlosti, kako bi povlađivanje i posebni tretman koji ste dobijali ostao u sjenci, ali došlo je vrijeme da javnost sazna da Uprava za šume zaista postoji i da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Ukoliko Vam se ne sviđaju te fotografije i saopštenja, iste ne morate ni gledati niti čitati, ali nemojte nas ni podučavati, jer nad nama nećete vršiti monopol. Javnost će biti upoznata o tome ko je kako rekoste spasilac a ko uništilac crnogorskih šuma, ko ima znanje a ko ne, ko je i kako radio svoje poslove. Veoma brzo biće obznanjeno kako i šta je radila i Uprava za šume sa prethodnim menadžmentom i inspekcija, ali i koncesionari. Možda ste u nekoj drugoj Upravi to do sada mogli, ali ne i sa nama. Zato gospodine Pelengiću, naviknite se na jednu novu energiju, nova pravila i procedure, koje ćete kako Vi, tako i svi ostali, uključujući i kolektiv Uprave za šume morati doslovice da poštujete. U nadi da ćete se posvetiti zakonitom radu, zaključujemo dalju bespotrebnu medijsku prepisku sa Vama", navodi se u reagovanju Uprave za šume.

Bonus video: