O ugovoru ćute, liste čekanja na organe nedostupne

Građani i dalje skupljaju novac za transplantaciju bubrega, teško do presađivanja u našoj zemlji

31786 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Klinički centar (KC) je još u junu prošle godine tvrdio da nije tačno da se ne nazire početak transplantacionog programa u Crnoj Gori, ali ni nakon osam mjeseci nije potpisan ugovor sa Kliničko-bolničkim centrom Rebro iz Zagreba.

Od juna 2021. nisu dostupne ni ažurirane liste čekanja za presađivanje organa, kako odraslih, tako i djece, pa se ne zna koliko osoba trenutno čeka transplantaciju.

Iz KC-a “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja u vezi sa transplantacionim programom, odnosno kada će biti potpisan ugovor i koliko građana, uključujući i djece, je na listama čekanja.

Budvanka Sanja Pešalj prije tri mjeseca obavila je neophodne preglede u KC, u želji da bude upućena na transplantaciju organa o trošku države u neku od turskih klinika.

Kazala je da su ona i njen donor bili u KC u novembru i da im je, nakon urađenih nalaza, usmeno saopšteno da ih ne mogu uputiti u tursku kliniku na transplantaciju. Ona tvrdi da im je, kao navodni razlog, saopšteno da je potrebno da davalac i primalac organa budu srodnici.

Tvrdi i da to nije predviđeno ugovorima sa klinikama Acibadem i Liv, koje sa Fondom za zdravstveno osiguranje imaju potpisane ugovore, između ostalog, i za tu vrstu zdravstvenih usluga.

Pešalj, koja je na hemodijalizi već tri godine, je kazala da je angažovala advokata i obratila se zaštitniku prava pacijenata, te da očekuje da uskoro dobije pisano obrazloženje konzilijuma.

”Vijesti” su sredinom prošle godine objavile da su četiri pacijentkinje na dijalizi u KC odlučile da samostalno krenu u proces transplantacije bubrega u inostranstvu, jer se ne nazire datum kada bi o trošku države mogle da dobiju organ.

Na bubreg u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja od juna prošle godine, čekalo je 29 odraslih i troje djece. Na listama je bila jedna odrasla osoba koja čeka transplantaciju srca i šest jetre. Dvoje djece čekalo je transplantaciju pluća, dok su tri maloljetna pacijenta na listi čekanja za transplantaciju jetre.

Prema obećanjima uprave KC, iz juna prošle godine, transplantacioni program u Crnoj Gori trebalo je da počne za nekoliko mjeseci.

”Vrijeme čekanja na presađivanje bubrega i jetre mnogo je duže od aktuelno postavljenog pitanja i korijen ima u vremenu koje je iza nas. Problem transplantacije svih organa (žive srodne transplantacije bubrega), koji je jedini izvođen u Crnoj Gori, prekinut je pandemijom virusa korona koja je na nivou svijeta, Evropske unije i regiona Balkana napravila primarne i sekundarne planove medicinskog zbrinjavanja. Međutim, podsjećamo da je ovaj problem stariji”, kazali su iz KCCG medijima prije sedam mjeseci.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je takođe u junu 2021. saopštila da aktivno rade na tome da što prije obnove ugovor sa međunarodnom organizacijom Eurotransplant, čija je članica i Hrvatska, što će omogućiti građanima da budu na njihovim listama čekanja za transplantaciju organa.

Iz Ministarstva je u oktobru prošle godine saopšteno da je KCCG predložio model saradnje u oblasti transplantacija sa Kliničko-bolničkim centrom Zagreb.

Ugovor o saradnji sa Hrvatskom istekao je u decembru 2019. godine, a posljednja transplantacija u KCCG obavljena je 7. decembra te godine.

KC ćuti i o ostavci Babovića

Nakon što je v.d. direktor Klinike za nefrologiju Batrić Babović podnio ostavku, uprava još nije imenovala novog rukovodioca te klinike.

Babović je ostavku podnio prošlog mjeseca, tvrdeći da mu do funkcija nije stalo na način kako ih projektuje aktuelna ministarka zdravlja sa, kako je naveo, “neznavenim potezima”.

Između ostalog, u ostavci je naveo da ostavku podnosi i zbog ukupne politike prema Klinici za nefrologiju.

Iz KC-a ni nakon 20 dana nisu odgovorili šta je razlog ostavke Babovića, da li je i kakve primjedbe uprava imala na njegov rad na funkciji direktora, kao ni ko će biti novi rukovodilac Klinike za nefrologiju.

Dvadesetogodišnjak tri godine na hemodijalizi, potrebno 70.000 eura

Dvadesetogodišnji Stefan Velimirović juče je saopštio da je već četiri godine podvrgnut hemodijalizama i to tri puta sedmično, uz dijagnozu da je neophodna transplantacija.

On je kazao da je tu dijagnozu potvrdio i doktor iz Bjelorusije, dostavivši dokaze i otpusne liste, na pregledu u januaru ove godine.

On je kazao da mu je za transplantaciju bubrega neophodno 70.000 eura, s obzirom da se nalazi na listi čekanja u Minsku i da nije u mogućnosti da prikupi sredstva.

Apelovao je na sve koji su u mogućnosti da mu pomognu da uplate novac na račun njegove majke Olge Velimirović u CKB banci 510000000202505776.

Bonus video: