Na policama više od 20.000 knjiga

Donacije porodica brojnih Kolašinaca značajno obogatile fond Narodne biblioteke Ljubo Anđelić

6194 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Zahvaljujući višegodišnjoj tradiciji da Kolašinci u znak sjećanja na svoje najbliže, umjesto pomena, doniraju novac, knjižni fond Narodne biblioteke “Ljubo Anđelić” sve je bogatiji.

Značajn broj knjiga i drugih publikacija, kaže bibliotekarka Danijela Đukić, na taj način kupljen je i tokom minule godine. Na stotine novih naslova obezbjeđivano je na taj način. Samo tokom 2017. godine donirano oko 330 knjiga. Spisak donatora je dugačak, a lani su dvije pordice pomogle da se u kolašinskoj biblioteci nađu kako knjige, koji su dio obavezne lektire za osnovce i srednjoškolce, tako i naslovi koji su nedostajali.

”Pored kupovine, koji je posljednjih godina i te kako zastupljen vid nabavke, fond je prošle godine obogaćen i sa više od 300 naslova koji su na police naše biblioteke stigle putem donacija. Biblioteka je dobila značajnu novčanu donaciju od potomaka Ljuba Anđelića u vrijednosti od 1.000 eura. Kompletan iznos usmjeren je je za kupovinu novih knjiga, prije svega lektire. Tom donacijom obezbijeđen je dovoljan broj naslova za osnovce i srednjoškolce koji su naši redovni posjetioci. Donacijom braće pokojnog Predraga Lovića, Marka i Žarka kupljeni su vrijedni naslovi koje biblioteka nije imala u svom fondu”, kaže Đukić za Vijesti.

Kolašinskoj biblioteci veliki problem do sada predstavljao je nedostatak prostora za formiranje Dječjeg odeljenja, na što se, prilikom stručnog nadzora, već godinama ukazivalo.

Uz finansijsku podršku Opštine Kolašin započeta je adaptacija hola biblioteke i u tom prostoru biće izdvojen fond prilagođen isključivo dječjem uzrastu, najavljuje Đukić.

Opremanje Dječjeg odjeljenja novčanom donacijom pomogla je i Julija Anđelić, u znak sjećanja na počivšeg supruga, sina Ljuba Anđelića.

”Prva faza adaptacije je već završena, a u drugoj fazi koju započinjemo ovih dana predviđeno je opremanje Dječjeg odjeljena u skladu sa potrebama naših najmlađih korisnika. Školska lektira biće izdvojena, djeca će imati slobodan pristup knjigama, a planiramo da ovaj prostor iskoristimo i za organizaciju programa za djecu, radionica i druženje sa piscima. Nadamo se da će svi radovi biti završeni do aprila i da će odjeljenje početi sa radom u toku obilježavanja Mjeseca knjige”, kaže bibliotekarka.

Knjižni fond biblioteke sada je više od 20.000 knjiga.

Na policama kolašinske biblioteke mogu se naći naslovi “aktuelnih” autora. Prema riječima Đukić, “poštujući i ukus šire čitalačke publike na spisku za kupovinu vrlo često su i djela beletristike”.

Ipak, naviše truda se ulaže da se uveća broj naslova za školski i predškolski uzrast i time privuče veća pažnju najmlađih korisnika.

”Od kada je kupovina obavezan vid popunjavanja fonda naše biblioteke, u mogućnosti smo da ispratimo izdavačku djelatnost i mnogo više povedemo računa o interesovanjima naših čitalaca. Veoma su popularne knjige koje su dobile domaće ili inostrane nagrade, kao i izdanja iz popularne psihologije, pa moram priznati da je nekada vrlo teško ograničenim sredstvima zadovoljiti sve ukuse”, objašnjava bibliotekarka.

Opština Kolašin i Centar za kulturu obezbijedili su, tokom minule godine, i sredstva za stvaranje boljih uslova za smještaj knjiga, a samim tim i bolje uslove zaposlenih u radu sa korisnicima. Kako Đukić tvrdi sve te aktivnosti, doprinijele su i većem interesovanju Kolašinca.

”Usmjeravanje novčanih sredstava za kupovinu najnovijih naslova i veliko razumjevanje osnivača za bibliotečko poslovanje doprinelo je da i interesovanje građana za posjetu ustanovi bude mnogo veće. Posebno nas raduje što su osnovci i predškolci sve češći korisnici našeg fonda, a nadamo se da će, u budućem periodu, promovisanjem knjige, čitanja i biblioteke taj broj sve više rasti”, zaključuje ona.

Kolašinska tradicija bibliotekarstva duža je od vijeka - “Kolašinska narodna čitaonica” otvorena je 1891. godine, u Manastiru Morača 1905. osnovana je “Moračka čitaonica”, a sedam godina kasnije u selu Lipovu “Narodna društvena čitaonica”.

Bonus video: