Pivljani nemaju autobusku liniju: Nakon zatvaranja fabrika, polako se "zatvaraju" i Plužine

Iz firme "Stanišić prevoz" koja je prevozila putnike najčešće minibusom kažu da ih je inspekcija zbog neuslovnosti vozila isključila iz saobraćaja, pa im je održavanje linije autobusom neisplativo zbog malog broja putnika

13565 pregleda 118 reakcija 16 komentar(a)
Redovna autobuska linija znači i siguran dolazak kući svima koji studiraju (ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Redovna autobuska linija znači i siguran dolazak kući svima koji studiraju (ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.02.2022. 19:37h

Pivljani više od desetak dana nemaju autobusku liniju, pa se pitaju da li je to znak mladima da “bježe” iz Pive, jer nakon zatvaranja fabrika, polako se, kako tvrde, “zatvaraju” i Plužine.

”Plužine su ostale bez ijednog autobuskog prevoza. Za nas nezaposlene nemoguće je izdvojiti pare da kupimo sebi auto, a kamoli da sipamo gorivo. O taksiju ne možemo ni da razmišljamo. Rečeno nam je da se prevozniku ne isplati da drži ovu liniju jer nema dovoljno putnika. Istina je da nekada bude samo jedno - dvoje, ali nekada bude i pun autobus”, kazala je “Vijestima” Bojana Joković koja živi u Plužinama.

Istakla je da se dopisom obratila lokalnoj upravi - da vidi da li će problem biti riješen, ali da još nije dobila odgovor.

”Izgleda da ovi koji imaju svoj automobil nijesu mnogo zabrinuti što je prevoz ukinut, dok oni koji su bez vozila ćute. Sve što moramo da završimo moramo da idemo u Nikšić, a pitam se čime ako nemamo svoj automobil. Tokom predizborne kampanje svi obećavaju bolju budućnost Pive, a čim se izbori završe gubimo i ovo što imamo. Svi ćemo se iseliti kada ne možemo normalno da živimo”, kazala je Joković, rekavši da je zbog svega - ogorčena.

Kako je istakla, jedan od razloga zbog čega je u Nikšiću krenula sa obukom za vozača je upravo trenutna situacija.

”Da ni ja ne moram da zavisim od prevoza. Problem je samo kako i čime da idem na časove”, kazala je Bojana.

Ana Gagović sa Pivske planine, iz sela Bezuje, kazala je da redovna autobuska linija znači i siguran dolazak kući svima koji studiraju, poput njene kćerke Milice, ali i ostalima koji nemaju sopstveni automobil.

”Zaista nam znači puno kada imamo redovnu autobusku liniju. Ovako moramo nekoga moliti da nam djecu vozi i dovozi, ali i nas ostale. Nadam se da će se ponovo brzo uspostaviti linija”, kazala je Gagović.

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić, kazao je “Vijestima”, da je prije dva-tri dana od direktora Obrazovnog centra saznao da desetak dana nemaju autobusku liniju za Plužine.

”Zvaću nadležno ministarstvo da vidim da li bi se šta moglo regulisati, mada je sad ova situacija ovakva kakva je. Ima mještana koji nemaju sopstvena kola, koji od tog prevoza zavise i stvarno je velika muka na njih”, kazao je Bajagić.

Kako je objasnio, “Stanišić prevoz” je prije pandemije imao za Plužine tri linije, a nakon toga dvije.

Tim prevoznikom je dolazio i veliki broj prosvjetnih radnika.

”Dogovorio sam se sa direktorom Obrazovnog centra da ih do kraja školske godine vozi kombi koji je dala Elektroprivred prije godinu - dvije. Kombi mora dva puta da ide - za profesore koji rade u prvoj i one koji rade u drugoj smjeni. Opština će plaćati vozača i dotirati za gorivo. Prosvjetni radnici će plaćati 15 eura mjesečno za gorivo, a ostatak će dotirati Opština”, kazao je Bajagić.

Stanišić: Zamrzli smo nerentabilnu liniju

Vlasnik “Stanišić prevoza”, Vesko Stanišić, kazao je “Vijestima” da nije ukinuo, već “zamrznuo” liniju i da će do marta - aprila vidjeti da li istu da nastavi, jer je zadnje dvije godine krajnje nerentabilna.

”Na toj relaciji vozim desetak godina i do korone sam imao tri linije, a onda vratio na dvije, ali ni to nijesam mogao da izdržim, jer nema putnika, pa sam morao da ‘zamrznem’.

Morao sam da autobuskoj platim 360 eura na račun peronizacije i devet odsto od svake karte, tako da, ne da nijesam imao zaradu, nego sam bio u minusu. Razmisliću ovo do marta - aprila da li da nastavim liniju”, kazao je Stanišić “Vijestima”.

Bonus video: