Ljekari KCCG usavršavaće se u Minhenu za transplantacije bubrega

U narednom periodu očekuje se potpisivanje ugovora između Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Univerzitetske klinike u Minhenu

3116 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o potrebi potpisivanja Sporazuma između Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München, Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra Crne Gore vezano za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine, kojom se omogućava obuka ljekara iz Crne Gore za obavljanje transplantacije bubrega sa Univerzitetskom klinikom u Minhenu.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je u prethodnom periodu intezivno radilo na unapređenju pitanja oblasti uzimanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja-transplantacije kao posebnog vida zdravstvene zaštite. Rezultat pregovora koje je tim Ministarstva zdravlja intezivno vodio u prethodnom periodu sa Univerzitetskom klinikom u Minhenu za obuku naših ljekara za obavljanje transplantacije bubrega u njihovoj ustanovi, jeste nacrt Sporazuma o saradnji koji nam je ponudila Univerzitetska klinika u Minhenu.

“Ovo je jako značajan sporazum za nastavak saradnje s Eurotransplantom i za nastavak edukacije medicinskog kadra iz Crne Gore kako bi se obezbijedio dalji razvoj kadaveričnog programa transplantacije organa u Crnoj Gori, kao i dalji razvoj programa donacije i transplantacije organa, kao i održivost ovog programa na duže staze, što je od velikog nacionalnog značaja, uzimajući u obzir pacijente s terminalnim popuštanjem organa kojima je transplantacija jedini vid liječenja koji im od određenog momenta može produžiti život. Transplantacioni program i njegov razvoj, na kojem su mnoge države u kojima on postoji kao dobro razvijen i uspješan radile decenijama, treba da bude u fokusu i podržan sa svakog društvenog nivoa kako bi zaživio i kako bi dao rezutate za sve sve veći broj pacijenata kojima je potreban ovakav vid liječenja, koji im obezbjeđuje bolji kvalitet i produženje života“, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Transplantacioni program je jedan od najkompleksnijih programa u medicini, ne samo zbog medicinske,već i zbog pravne, legislativne, etičke i druge kompleksnosti koja prati ovaj program.

Podsjećamo, Crna Gora ima potpisan ugovor o saradnji s Eurotransplantom, kao jednom od vodećih evropskih organizacija za transplantaciju organa od 2018. god. Do sada su su 2013. i 2018. god. u Crnoj Gori realizovana dva kadaverična donora organa, kada je Crna Gora sarađivala s Eurotransplantom u pogledu razmjene, alokacije i tranapslantacije organa.

„Nadam se da će ovo biti samo prvi TTA sporazum koji Vlada odobrava i da će se uslijediti rad na TTA sporazumima s ET za ostale organe s obzirom na to da se radi o pitanju od velikog nacionalnog interesa i o zdravstvenoj politici koja u fokusu ima pacijente kojima je transplantacija organa jedina alternativa“, zaključila je Borovinić Bojović.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje ugovora između Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Univerzitetske klinike u Minhenu.