Nema novog zapošljavanja u kolašinskoj opštini

Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za još devet izvršilaca na sedam radnih mjesta u Kolašinu

4476 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije dalo saglasnost Opštini Kolašin da zaposli još devet izvršilaca na sedam radnih mjesta u lokalnoj administraciji i Službi zaštite i spasavanja.

Opština je tražila saglasnost da raspisivanjem javnog oglasa popuni radna mjesta turističkog i inspektora za stambeno- komunalne poslove. Takođe, iskazali su potrebu i za zapošljavanjem tri vatrogasaca-spasioca, računovođe, višeg savjetnika, samostalnog savjetnika za komunalne i vodne usluge, te samostalnog referenta za tehničku podršku u Službi predsjednika Opštine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Opština, potpisivanjem ugovora o reprogramu poreskog duga, u aprilu 2015. godine, obavezala da će prilikom novih zapošljavanja tražiti saglasnost tog resora. Kažu i da saglasnost za raspisivanje javnih oglasa ne mogu dati, “polazeći od ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru”.

Predsjednik Opštine Milosav Bulatović kaže da su iz resornog ministarstva očekivali drugačiji odgovor.

”Pogotovo ne razumijemo nedavanje saglasnosti za radno mjesto turističkog inspektor. Svjedoci smo da je nedavno lokalnoj upravi Nikšića data saglasnost za prijem 67 radnika”, kazao je Bulatović. D.Š.

Trenutni broj zaposlenih u Opštini je 96, uključujući Službu zaštite i spasavanja sa 13 radnika. Predviđeni broj izvršilaca, prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, je 113. Za bruto zarde zaposlenih budžetom za ovu godinu planirano je 1,14 miliona eura

Vlahović: Kolašin je turistički centar bez turističkog inspektora

Angažovanje turističkog inspektora, smatra direktor Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović, uticalo bi, između ostalog, i na suzbijanje sive ekonomije. On kaže da je Kolašin “među rijetkim turističkim centrima koji nema angažovanog turističkog inspektora na lokalnom nivou”.

”Trenutno u Kolašinu imamo 170 objekata za izdavanje smještaja (ne uključujući hotele) sa približno 1.500 ležajeva, ali je mali broj objekata koji poštuju zakonske obaveze poput redovne prijave boravka i plaćanje boravišne takse. Godinama unazad, od 2018, održan je veliki broj sastanaka sa sa nadležnim opštinskim rukovodstvom, ali problem nije riješen”, objašnjava Vlahović.

On smatra da je neophodan kontinuitet u radu inspektora tokom cijele godine “kako bi se što veći broj turističkih djelatnosti uveo u legalne tokove poslovanja”. To se, objašnjava Vlahović, ne odnosi samo na registracija smještaja i plaćanje boravišne takse, već i rada turističkih vodiča bez odgovarajućih licenci. Takođe, kaže, i na organizovanje izleta od stane osoba koje nemaju odgovarajuće dozvole.

Bonus video: