Nema mehanizma koji će Boškovića natjerati da vrati nezakonitih 130.000 eura

Agencija poslije 29 mjeseci potvrdila sumnje IA da Bošković nije smio dobijati prihode iz rukometnih federacija

35031 pregleda 146 reakcija 25 komentar(a)
Foto: IA/Đorđe Cmiljanić
Foto: IA/Đorđe Cmiljanić

Poslije gotovo dvije i po godine, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da poslanik u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković nije smio primati desetine hiljada eura iz dvije međunarodne rukometne organizacije.

Bošković je kazao da će na sudu dokazati “da nijesam prekršio niti jedan član Zakona o sprečavanju korupcije” i da je Agencija prije pet godina donijela odluku da nije u sukobu interesa.

Iz Instituta alternativa, koji su inicirali pokretanje postupka 2019, kazali su da su zadovoljni što je Agencija “konačno potvrdila” njihove sumnje da je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije. “Međutim, ne možemo biti zadovoljni dugim i iscrpljujućim procedurama i pred Agencijom i pred Upravnim sudom koje su dovele do toga da se prihodi koje Bošković kontinuirano ostvaruje, sada znamo - protivzakonito, uvećavaju, a da u našem sistemu nema mehanizma koji će ga natjerati da vrati nezakonito stečen novac,” kazala je za “Vijesti” istraživačica javnih politika u IA Ana Đurnić.

Bošković je potpredsjednik Izvršnog odbora Evropske rukometne federacije (EHF) i član Izvršnog odbora Svjetske rukometne federacije (IHF).

IA je u septembru 2019. zatražila pokretanje postupka zbog sumnje da je Bošković prekršio Zakon. Zakonom je propisano da javni funkcioner može biti predsjednik ili član organa naučnih, nastavnih, kulturnih, umjetničkih, humanitarnih ili sportskih udruženja. Precizirano je, međutim, da po osnovu članstva u tim organima ne može ostvariti prihod ili naknadu.

Agencija, kojom je tada rukvodio Sreten Radonjić, odbila je zahtjev IA kao neosnovan, jer su tvrdili da se Zakon ne primjenjuje na međunarodna tijela. Upravni sud je na inicijativu IA poništio to mišljenje sredinom prošle godine i naložio Agenciji da donese novu odluku. Agencija je, u odluci direktorice Jelene Perović, utvrdila da je on 2017. suprotno zakonu prihodovao 24.000, a godinu kasnije nepune 25.000 eura.

Predstavnica IA podsjeća da je prošlo ukupno 29 mjeseci otkad su se prvi put obratili Agenciji zahtjevom da istraži ovaj slučaj. “Tada je, zaključno sa 2018. godinom, vrijednost prihoda Boškovića po osnovu angažmana u EHF i IHF iznosio 62.000 eura. U međuvremenu, Bošković je za 2019. prijavio prihod po istom osnovu od oko 33.000 eura, i isto toliko za 2020. godinu,” navodi Đurnić. Dodaje da još nije objavljen njegov godišnji imovinski karton za 2021. godinu, ali “pretpostavka je da je i u toj godini ostvario približno isto prihod, pa se vrijednost njegovog kršenja Zakona povećava na preko 150.000 eura”.

Zakon, s druge strane, njegovo postupanje tretira kao prekršaj i on može biti kažnjen do 2.000 eura, i to samo, napominje Đurnić, za vrijeme za koje nije nastupila zastarjelost, koja nastaje u roku od godinu dana od dana kad je prekršaj izvršen.

”Agencija bi sada, dakle, morala djelovati brzo da prekontroliše Boškovićeve prihode u prethodnoj godini kako bi izrekla kaznu od 500 do 2.000 eura, koja je, u poređenju sa tim koliko je prihodovao, zanemarljiva”, navodi Đurnić.

Iz IA upozoravaju i da crnogorski sistem za sve ove godine nije pripremio odgovor na nezakonite prihode javnih funkcionera, a, prema riječima Đurnić, ne čini se ni da nova nastojanja idu u tom pravcu.

”Primarno mislim i na Nacrt Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, jer u ovom predmetu nije u pitanju kriminalna djelatnost, ali jeste riječ o nezakonitom bogaćenju. Ovaj slučaj pokazuje i na sve slabosti Zakona o sprečavanju korupcije, koji je vrlo načelno definisao mnoge situacije, pa se na isti način sankcioniše i 150 nezakonito stečenih hiljada i 50 eura”, navela je Đurnić, koja je i članica radne grupe za pregovaračko poglavlje 23.

”Vijesti” su poslale pitanja Agenciji i Boškoviću o mogućnosti vraćanja spornih prihoda. Iz Agencije su “Vijestima” kazali da odluku o oduzimanju imovinske koristi može da donese isključivo nadležni sud u prekršajnom postupku koji se može pokrenuti u roku od 60 dana od saznanja, odnosno, godinu od učinjenog prekršaja.

Bošković je predstavnicima Agencije kazao da su tačni navedeni prihodi i da ih je prijavljivao u kartonima.

”Ali je smatrao da time ne krši zakon, jer se na pravila poslovanja EHF i IHF ne primjenjuju zakoni Crne Gore,” navodi se u obrazloženju odluke. Poslanik se juče oglasio, navodeći da su naknade primane u skladu sa drugim članom Zakona i dostavio pismo EHF-a u kojem su Agenciji saopštili da prihodi nisu povezani sa njegovom ulogom potpredsjednika federacije nego za njegove lične troškove i ekspertizu. Agencija je odluku donijela nakon pisma EHF-a.

Bonus video: