Počinju preostali radovi na kolektoru

Za uvođenje u normalno funkcionisanje postrojenja Opština Pljevlja će odvojiti 482.792 eura

4010 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja, preduzeće Vodovod i firma “Tehnika plast J.B.” potpisali su ugovor o izvođenju preostalih radova na izgrađenom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima.

Ugovorene radove, koji su preduslov za uvođenje u normalno funkcionisanje postrojenja i sticanje uslova za puštanje u upotrebu u punom kapacitetu, Opština Pljevlja će finansirati 482.792 eura sa uračunatim PDV-om.

Nije saopšteno kada će radovi početi i koliko će trajati.

Sada već bivši predsjednik Opštine Igor Golubović nedavno je “Vijestima” kazao da će postrojenje za tretman otpadnih voda početi da radi punim kapacitetom, tek kada se rekonstruiše kanalizaciona mreža u gradu.

”Izaći ćemo najkasnije za godinu pred Evropsku investicionu banku za kredit. Oni procjenjuju da će za radove na kanalizacionoj mreži u gradu trebati oko sedam miliona eura. Pola novca dobićemo kao grant, a pola će biti zaduženje Opštine Pljevlja”, rekao je Golubović.

Nije naveo ko će Opštini Pljevlja donirati tri i po miliona eura za rekonstrukciju i izgradnju kanalizaciione mreže.

Kanalizacioni sistem u Pljevljima napravljen je prije 40 do 50 godina.

Podsjetio je da je Opština ovo postrojenje dobila za dva i po miliona eura, s obzirom da je 3,5 miliona eura Pljevljima donirala Evropska unija.

Izvođač radova bila je španska firma “Akvalija” koja je dostavila ponudu za izgradnju postrojenja od šest miliona eura, što je za 1,7, odnosno 1,8 miliona manje od druge dvije ponude.

Izvođač radova je kasnio dvije i po godine sa završetkom radova za šta je u skladu sa procedurom morao da plati deset odsto penala ako se dokaže da je investitor imao troškove u tom iznosu.

U maju 2020. Španci su napustili postrojenje skoro godinu prije isteka ugovora koji su potpisali sa lokalnom upravom u Pljevljima.

Kompanija “Akvalija” odlučila je da napusti postrojenje - jer smatraju da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što u postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih, zbog nerazdvojenosti kanalizacione i atmosferske kanalizacije u gradu.

Opština je po ugovoru “Akvaliji” trebalo da isplati još 700.000 eura, a ugovorom je bilo predviđeno da se Špancima još oko 600.000 eura isplati po osnovu garancije o dobro urađenom poslu. S obzirom na to da u lokalnoj upravi, nijesu zadovoljni urađenim poslom, ovaj iznos Špancima nije isplaćen.

Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što se u prvoj fazi radilo za 28.000 korisnika.

Izgrađena su tri betonska bazena, ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje se upravlja postrojenjem, kao i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja.

Bonus video: