Ako nema hrama, Mitropolija će aktivirati sporove sa Glavnim gradom

Nepoštovanje dogovora o izgradnji hrama na Koniku može ukinuti sporazumno rješavanje sudskih sporova
70 pregleda 19 komentar(a)
Hram Konik, pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Hram Konik, pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2017. 19:55h

Nepoštovanje obaveza koje je Glavni grad dogovorio sa Mitropolijom može dovesti do ništavosti sporazuma zaključenog između ove dvije strane o sporazumnom rješavanju sudskih sporova, navodi se u otvorenom pismu predstavnika Mitropolije gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću.

Stijepovića podsjećaju na ugovorene obaveze između Glavnog grada i Mitropolije kojim su okončani višedecenijski sporovi. Predstavnici Mitropolije su 2014. godine, sa prethodnom gradskom upravom, riješili sve sudske sporove, sva sporna imovinska pravna i urbanistička pitanja, upravne postupke, kao i upravno-sudske sporove koji se tiču eksproprijacije u slučajevima „gdje je Crkva bila raniji vlasnik, a Glavni grad budući korisnik nepokretnosti“.

„Notarskim sporazumom najprije su utvrđene a zatim ugovorene i dogovorene sve međusobne obaveze i vjerujem da se vi kao pravnik i legalista, nećete pokazati kao nepoštovalac i nedosljedni izvršilac tih preuzetih obaveza“, navodi se u pismu koje potpisuje pravni zastupnik Mitropolije Crnogorsko primorske Dalibor Kavarić.

Stijepoviću predlažu da razmisli da li je odgovorno, da ponovo stvara sudske sporove i uvlači Glavni grad u konflikt sa Mitropolijom zbog „negativnog stava“ prema istoj.

„...nepoštovanje bilo koje od dogovorenih obaveza utiče na ništavost pravnih akata i cijeloga procesa u kome su navedena pitanja riješena. Nepreciznim ili neodgovornim radnjama mogli biste otvoriti nekoliko upravnih i sudskih postupaka, a što vjerujem da vam nije cilj, niti interes“, istaknuto je u pismu.

Pismo je Stijepoviću upućeno juče, povodom odluke Glavnog grada da na prostoru nekadašnje pijace na Koniku, umjesto vjerskog objekta, bude privremeno postavljena auto-perionica. U pismu se predstavnik Mitropolije poziva na usvojeni Detaljni urbanistički plan „Konik sanacioni plan“, kojim je na ovoj lokaciji predviđena izgradnja sakralnog objekta.

„Nevjerovatno je da jedna lokalna uprava može protivno svojim planskim dokumentima raspolagati prostorom nesaglasno namjeni koju je u propisanim procedurama odredila ta ista lokalna uprava“, ističe Kavarić u pismu i pita se kakva bi bila svrha planiranja i uređenja prostora „ako bi na svemu bilo moguće raditi sve“. Mitropolija je nakon rušenja pijace uputila zahtjev Glavnom gradu da joj se ustupi zemljište za izgradnju hrama Svetog Vasilija Ostroškog, na koji nisu dobili odgovor.

„Obaveza Glavnog grada podrazumijeva,između ostalog, dvije urbanistički i normativno obrađene lokakacije za gradnju Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Koniku i jednu lokaciju u okviru Urbanističkog projekta Beglaci u Zeti, a što se potvrđuje i važećim planskim rješenjima za ove lokacije“, poručuju iz Mitropolije.

Bonus video: