Opština Budva: Moguć i otkaz zbog prekršaja

Za teže povrede službene dužnosti predviđeno je umanjenje plate 20 do 40 odsto, u trajanju od dva do šest mjeseci, ali i otkaz
0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.10.2017. 18:52h

Budvanska vlast donijela je pravila o pokretanju i vođenju disciplinskog postupka kojima su predviđene novčane kazne, ali i prestanak radnog odnosa.

Disciplinske mjere za teže povrede službene dužnosti su novčana kazna u trajanju od dva do šest mjeseci u iznosu od 20 do 40 odsto zarade i prestanak radnog odnosa.

Novim pravilima koja je krajem prošle sedmice potpisao gradonačelnik Dragan Krapović, uređeni su postupci rada disciplinske komisije, utvrđivanja disciplinske odgovornosti službenika/namještenika, predlaganja odluke za utvrđivanje odgovornosti, vrste i visine disciplinske mjere i druga pitanja koja se odnose na utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Predviđeno je da disciplinski postupak pokreće starješina državnog organa, na predlog neposrednog rukovodioca. U obavezi su da bez odlaganja podnesu obrazložni predlog ukoliko postoje činjenice i okolnosti koje ukazuju da je službenik kršio dužnosti. Kao i do sada disciplinski postupak vodi komisija čiji sastav određuje rješenjem starješina organa.

Tokom postupka, mora se voditi rasprava, kako bi službenik čija se odgovornost utvrđuje imao pravo na odbranu. Nakon rasprave, disciplinska komisija vijeća i glasa na sjednici zatvorenoj za javnost. Novim pravilima propisuju se kazne za lakše povrede službene dužnosti - pisana opomena i novčana kazna koja se izriče za jedan mjesec u iznosu od 20 odsto zarade.

Bonus video: