Brajtvajt: Pravosuđe Crne Gore ima važan zadatak da spriječi nekažnjivost i osigura vladavinu prava

„Jednostavno, onog trenutka kada se činjenje krivičnog dela ne isplati u znatno širem kontekstu i kada se njegovo kažnjavanje ne bude svodilo isključivo na pretnju zatvorskom kaznom, možemo da govorimo o uspešnoj borbi za organizovanim kriminalom i korupcijom“, rekla je Brajtvajt agenciji MINA

9471 pregleda 2 komentar(a)
Brajtvajt, Foto: MINA
Brajtvajt, Foto: MINA

Pravosuđe Crne Gore ima važan zadatak da spriječi nekažnjivost i osigura vladavinu prava, kazala je direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan Biljana Brajtvajt.

Ona je istakla da se mora izgraditi struktura profesionalaca u pravosuđu, ali i pravni okvir koji će to adekvatno pratiti, kako bi stvorili uslove da se nadležni organi efikasnije odnose prema pitanju oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelima.

„Jednostavno, onog trenutka kada se činjenje krivičnog dela ne isplati u znatno širem kontekstu i kada se njegovo kažnjavanje ne bude svodilo isključivo na pretnju zatvorskom kaznom, možemo da govorimo o uspešnoj borbi za organizovanim kriminalom i korupcijom“, rekla je Brajtvajt agenciji MINA.

Ta tema će okupiti tužioce iz regiona u Podgorici 18. marta, sa ciljem da se osnaži međunarodna saradnja u predmetima sa elementom inostranosti.

Brajtvajt je istakla da je pored saradnje sa pravosuđem, AIRE Centar posvećen i uključivanju privatnog sektora u preuzimanju obaveza kada je u pitanju prihvatanje evropskih standarda zaštite ljudskih prava i odgovornom upravljanju.

„Slučajevi iz regiona koji su u fokus javnosti stavili pitanja korporativne odgovornosti po pitanju zaštite životne sredine, ljudskih prava i dobrog upravljanja, šalju jasan signal da su okolnosti u regionu sazrele za tu vrstu dijaloga“, kazala je Brajtvajt.

U Budvi je ove sedmice održan susret članova Mreže mladih sudija, inicijative koja je nastala kao rezultat saradnje Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i AIRE centra.

Brajtvajt je, kazala da se države Zapadnog Balkana suočavaju sa važnim izazovima kada je u pitanju vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštita ljudskih prava naročito pripadnika ranjivih grupa.

„Uz to, od skoro smo angažovani i u jednoj potpuno novoj sferi koja se tiče odgovornosti korporacija i biznisa prema zajednici u kojoj posluju. AIRE Centar sa svojim partnerima u Crnoj Gori prepoznaje izazove, ali vidi i sve ono u čemu ova zemlja ostvaruje bolje rezultate u odnosu na region“, rekla je Brajtvajt.

Kako je kazala, susreti članova Mreže mladih sudija otvaraju mogućnost za upoznavanje sa novim praksama, dodatne obuke nove generacije u pravosuđu, ali i prilike za povezivanje sa regionom.

„Mreža mladih sudija je rezultat nastojanja Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu da stvori platformu koja će programe edukacije prilagoditi potrebama nedavno imenovanih sudija“, navela je Brajtvajt.

Prema njenim riječima, cilj je da kroz konkretne aktivnosti podrže mlade sudije u izazovima sa kojima se susreću na početku karijere, uzimajući u obzir važnost i odgovornost sudske profesije za celokupno društvo.

Brajtvajt je kazala da, zajedno sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, AIRE Centar realizuje i programe regionalnog povezivanjau oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala putem oduzimanja nelegalno stečene imovine.

„Ove sedmice smo imali priliku da realizujemo webinar za mlade sudije i tužioce iz regiona, i tu vidite koliko je važno da su predavači ljudi iz prakse, sudije i tužioci, te da povezuju iskustva iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na primerima konkretnih predmeta“, rekla je Brajtvajt.

Kako je kazala, u Sarajevu su u januaru održali prvu regionalnu konferenciju na temu životne sredine, društvenih i korporativnih standarda (ESG) na Zapadnom Balkanu.

„ESG standardi ulaze u praksu i zakonodavstvo Zapadne Evrope, postepeno postaju uslov bez kojeg se ne može, kada je u pitanju povezivanje za velikim korporacijama“, rekla je Brajtvajt.

Ona je istakla da više neće postojati situacija da investitor gleda samo kapital, cijene, kvalitet usluge, već će ga nove norme obavezati da vodi računa o zaštiti prava radnika i životne sredine u cijelom lancu nabavke – od sirovine do glavnog proizvoda, od usluge u matičnoj zemlji do podrške u trećim državama.

Brajtvajt je navela da AIRE Centar, zajedno sa Sustineri Partners, koji okuplja profesionalce sa značajnijim iskustvom u ESG standardima, želi znanja i dobre prakse iz te oblasti donijeti u Crnu Goru.

„Vladavina prava je složena tvorevina, a može biti stabilno izgrađena samo ako u njenoj izgradnji učestvuju brojni akteri – od države, do sektora biznisa, na kojem je i posebna odgovornost, upravo zbog njegove moći i širokog uticaja. Zato moramo biti spremni“, zaključila je Brajtvajt.

Nove obaveze za javni i privatni sektor u kontekstu partnerstava, integracija u Evropsku uniju, ali i direktnih poslovnih veza i prilika na evropskom tržištu, donose značajne promjene za Crnu Goru.

Bonus video: