CDPR doniralo grafike i crteže Dječjem odjeljenju bolnice u Baru

Oni su naveli da su "crteži i grafike uz svesrdnu već tradicionalnu pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, predati direktoru Opšte bolnice Bar Igoru Karišiku, da krase sve dječje sobe, kao i ambulante, trpezariju, dnevnu ambulantu, sobu za dnevni boravak, kao i
hodnike Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Baru i djeci svakako učine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka"

5861 pregleda 0 komentar(a)
CDPR, Foto: CDPR
CDPR, Foto: CDPR

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) saopštilo je danas da je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti ove godine umjesto kao što tradicionalno od 2002. godine donira Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (IBD KCCG) doniralo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Baru.

Oni su naveli da su ove godine odabrali da takođe sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opreme Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Baru grafikama i crtežima studenata/tica profesorke Marije Kapisode (Ivana Vujošević, Anđela Durutović, Jelena Mijanović, Dušica Trceta, Ivana Vučeljić, Hana Mirković, Lana Vukčević, Vukašin Tanjević, Saška Bojić, Ina Jaganjac, Teodora Raičević, Todor Kovačević, Ana Raičević, Sofija Roksandić ...).

Iz CDPR su kazali da je to 21. donacija povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

"Tako je prva od ukupno 21 posjete dječjim bolnicama u Crnoj Gori, a prva od 17 posjeta IBD KCCG bila 15. februara 2002. godine i to je bila jedna od prvih aktivnosti odmah nakon obnavljanja Društva. Te posjete su od tada postale redovne i tradicionalne povodom navedenog dana. Nakon 17 posjeta IBD KCCG u Podgorici, 2019. godine smo se odlučili da posjetimo istim povodom i doniramo crteže Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru, 2020. godine Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću, a prethodne godine Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Beranama. Ove godine smo odabrali da takođe sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opremimo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Baru grafikama i crtežima studenata/tica profesorke Marije Kapisode (Ivana Vujošević, Anđela Durutović, Jelena Mijanović, Dušica Trceta, Ivana Vučeljić, Hana Mirković, Lana Vukčević, Vukašin Tanjević, Saška Bojić, Ina Jaganjac, Teodora Raičević, Todor Kovačević, Ana Raičević, Sofija Roksandić ...)", ističe se u saopštenju CDPR.

Oni su naveli da su "crteži i grafike uz svesrdnu već tradicionalnu pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, predati direktoru Opšte bolnice Bar Igoru Karišiku, da krase sve dječje sobe, kao i ambulante, trpezariju, dnevnu ambulantu, sobu za dnevni boravak, kao i hodnike Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Baru i djeci svakako učine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka".

"CDPR će nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti IBD KCCG, ali i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori, kao što to redovno radimo od osnivanja", poručili su.

Iz CDPR su poručili da prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) koja je osnovana u maju 1994. godine u španskom gradu Valensiji i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz velikog broja zemalja i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), preko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se blizu 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

"Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama", piše u saopštenju.

Iz CDPR su kazali da kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života.

"Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece", poručili su.

Iz CDPR su rekli da je najčešće maligno oboljenje kod djece akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

"Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno. Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece. Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti", zaključuje se u saopštenju CDPR.

Bonus video: