Herceg Novi: O višku u lokalnoj upravi nakon sistematizacije

“Novi pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta vodiće računa o stvarnim potrebama rada u okviru organa i broju izvršilaca", navodi se u odgovoru Opštine
0 komentar(a)
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.10.2017. 18:32h

U organima hercegnovske lokalne uprave zaposleno je 263 ljudi, a nakon primjene Odluke o organizaciji i načinu rada znaće se koliko ima viška zaposlenih.

Iz lokalne uprave “Vijestima” je saopšteno da je u stalnom radnom odnosu 231 zaposleni, 18 je na određeno vrijeme, a 14 prima naknadu po prestanku mandata.

“Novi pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta vodiće računa o stvarnim potrebama rada u okviru organa i broju izvršilaca. Što se tiče radnih mjesta za koje prema sistematizacijama ne bude postojala potreba, odnosno koja nisu neophodna za efikasno funkcionisanje organa uprave, postupaće se u skladu sa važećim zakonskim propisima”, navedeno je u odgovoru.

Nova vlast (DEMOKRATE,SNP, DF, Novska lista, SDP-URA) tvrdi da je jedan “od najvećih problema u funkcionisanju Opštine već godinama glomaznost administracije”.

Samo za plate zaposlenih izdvaja se oko 285.000 eura mjesečno.

“Iako je prethodna lokalna vlast (DPS -Izbor) isticala da su toga svjesni i da rade na racionalizaciji, te da je potrebno smanjenje radnih mjesta za oko 100, rađeno je upravo suprotno. Tako sada u organima lokalne uprave imamo 90 lica koja su zaposlena za period od samo 2,5 godine koliko je trajao mandat prethodne vlasti, od kojih su 3 funkcionera, 3 posebna savjetnika, 9 rukovodilaca. Pored toga, u javnim preduzećima i ustanovama u istom periodu je zaposleno 79 lica: najviše u Turističkoj organizaciji - 12 na određeno i 26 na određeno”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Stevana Katića.

Ističu da “svaka lokalna vlast sama mora da utvrdi potreban broj izvršilaca”, jer standardi “ne postoje, niti su obavezno utvrđeni po bilo kom kriterijumu, pa ni po broju stanovnika”.

Prema evropskim standardima, na 1.000 stanovnika zaposlena su četiri činovnika.

U Herceg Novom je 2000. godine bilo nešto više od 30.000 stanovnika, a u lokalnoj upravi bilo je 119 zaposlenih.

Danas je broj stanovnika manji.

Fakultet za organizacione nauke iz Beograda uradio je detaljnu analizu radnih mjesta na osnovu koje je prethodna vlast procjenjivala da je višak trećina od 230 zaposlenih, koliko ih je bilo prije godinu.

Bonus video: