Regionalna kampanja WWF za Dan zaljubljenih

"Naša priroda nikada nije bila pod većim pritiskom, a već smo izgubili veliki broj vrsta i staništa. Vrijeme je da prirodi pokažemo ljubav“

1161 pregleda 0 komentar(a)
Foto: WWF Adria
Foto: WWF Adria

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je na Dan zaljubljenih pokrenula regionalnu kampanju "Love It or Lose It" (Voli ili izgubi), proglašavajući tako 2022. ključnom godinom u kojoj svojim djelima treba da pokažemo ljubav prema prirodi, od koje zavisi cijelo čovječanstvo.

U skladu sa svojom misijom zaštite divljih životinja i izgradnje budućnosti u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, WWF kampanjom predstavlja područja našeg regiona bez kojih bi on bio u potpunosti drugačiji: Jadransko more, netaknute šume, čiste rijeke, zaštićena područja koja nam osiguravaju stabilnu klimu, te dinarski krš. Mnoga od tih mjesta će nestati ukoliko nastavimo sa štetnim djelovanjem – od nekontrolisane sječe šuma, regulacije rijeka, prekomjernog izlova do zagađenja vazduha.

"Naša priroda nikada nije bila pod većim pritiskom, a već smo izgubili veliki broj vrsta i staništa. Vrijeme je da prirodi pokažemo ljubav“, ističe Petra Boić Petrač, direktorka komunikacija u WWF Adriji.

"Ljubav je najdragoceniji resurs koji imamo i bez nje ne možemo da napredujemo. Kada nešto volimo, želimo to i da zaštitimo. Ono što volimo poštujemo i čuvamo. Pokazujući ljubav prema prirodi, možemo da pomognemo u osiguravanju njenog opstanka, a to nam je neophodno i za naš opstanak".

WWF će, kako je saopšteno, tokom cijele godine kroz ovu kampanju da predstavlja specifična mjesta našeg regiona bez kojih on ne bi bio tako poseban. Od krških fenomena poput nacionalnih parkova Triglav, Krka ili Prokletije, pećina poput Grabovače, Vjetrenice ili Postojnske jame, slatkovodnih ekosistema poput Skadarskog jezera ili Evropskog Amazona kog je UNESCO prošle godine proglasio petodržavnim rezervatom biosfere; neverojatnih šumskih područja nacionalnih parkova Sutjeska ili Tara, do prekrasnih morskih parkova kao što su Lastovo ili Telašćica.

WWF u kampanji, koja je objavljena na stranici wwfadria.org, koristi novu verziju pjesme Elvisa Prislija „Love Me Tender“ koju je otpjevao američki kantautor K.S. Rouds. Uz dva videa, kampanju će pratiti niz objava za društvene mreže sa kojima će WWF podizati svijest o neophodnoj zaštiti naše jedinstvene prirode. Kampanja prikazuje odnos koji imamo sa prirodom i šta bismo mogli da izgubimo ako je ne volimo dovoljno da je očuvamo. Zavirite u prirodu koju ne smijemo da izgubimo.

Bonus video: