CGO: Država mora podsticati nastavu o kontroverznim i osjetljivim temama 90-ih

Trening je okupio 30 nastavnika društvene grupe predmeta, dominantno istorije, kao i istraživača društvenih nauka mlađe generacije s ciljem da razvijaju pomoćni nastavni materijal za nastavu o osjetljivim temama 90-ih

1323 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Obrazovni kadar nije motivisan niti podržan od strane institucija da aktivnije predaje kontroverzne i osjetljive teme raspada Jugoslavije i ratova 90-ih, zaključeno je na trodnevnom seminaru "Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im", koji je održan od 11. do 13. februara u Budvi, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima (RWC).

Kako je saopšteno iz CGO, trening je okupio 30 nastavnika društvene grupe predmeta, dominantno istorije, kao i istraživača društvenih nauka mlađe generacije s ciljem da razvijaju pomoćni nastavni materijal za nastavu o osjetljivim temama 90ih.

"Događaj je otvoren panel diskusijom “Nastava o 90im - danas i sjutra”, video obraćanjem Karen Maddocks, britanske ambasadorke u Crnoj Gori i Daniele Gašparikove, stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori. Uslijedila su izlaganja Radovana Popovića, pomoćnika direktora u Zavodu za školstvo Crne Gore, Rada Vujovića, predsjednika Udruženja profesora istorije Crne Gore i Miloša Vukanovića, savjetnika u CGO-u. Fokus uvodnih izlaganja i pratećeg razgovora bio je na evoluciji zastupljenosti tzv. osjetljive istorije u crnogorskim udžbenicima u protekle dvije decenije, prednostima i ograničenjima zvaničnih udžbenika i mogućnostima za unaprjeđenje. Posebno osvrt bio je na propuštenoj prilici za aktivnije uključivanje tema ratova 90ih potiskivanjem udžbenika istorije iz 2008. godine", navodi se u saopštenju.

Drugi i treći dan seminara, kako se dodaje, obuhvatio je rad na 15 radionica koje su razvijene tokom projekta, a koje će biti publikovane u formi pomoćnog nastavnog materijala. Pažnja je bila i na usavršavanju metodološkog pristupa, razvoju aktivnosti i selektovanju izvora.

"Seminar je zatvoren debatom o potrebi promocije i šire upotrebe pomoćnog nastavnog materijala razvijenog kroz savremen pristup nastavi. Naglašeno je da institucije i pored dobre zakonske osnove i obrazovnih propisa ne motivišu niti podržavaju otvorenu i aktivnu nastavu o raspadu Jugoslavije i posljedicama ratnih sukoba. Kao posljedica, i pored postojanja kvalitetnog pomoćnog nastavnog materijala i obučenog kadra, veliki broj nastavnika ili ne predaje ove teme ili samo predstavlja osnovne informacije. To za rezultat ima ne samo needukovane generacije mladih sugrađana, već i propuštenu šansu za razvoj ključnih vještina kritičkog mišljenja i empatije i otpora na propaganda i nacionalističke tendencije. Seminar je dio aktivnosti projekta “Nastava kontroverzne istorije za odgovorno obrazovanje” koji sprovodi CGO, a podržan je od strane Regionalnog projekta o ratnim zločinima (RWC), koji implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: