Nikšićki ekolozi planiraju formiranje dobrovoljnog vatrogasnog društva

Veliki problem, kako je istakao Komandir Službe zaštite Slavko Tadić, predstavlja činjenica da je najveći broj požara podmetnut, pa im, prema njegovim riječima, u cilju monitoringa upotreba dronova može biti od velike pomoći

4359 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), u sklopu projekta ''Bolja pripremljenost za reagovanje na šumske požare i vremenske hazarde'', formiraće dobrovoljno vatrogasno društvo.

Izvršni direktor DMEN-a, Miodrag Karadžić, pozvao je volontere da se priključe obukama koje će biti sprovedene u naredim mjesecima, kako bi svi zajednički dali doprinos u sprečavanju šumskih požara.

Sa ciljevima projekta, Karadžić je tokom sastanka upoznao predstavnike Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i nikšićke Službe zaštite i spašavanja.

„Dugoročno posmatrano projekat će imati višestruko pozitivan rezultat koji će se ogledati kroz mobilnost servisa, dobru saradnju sa Službom zaštite i spašavanja i nastavkom sprovođenja misije i nakon planiranih aktivnosti'', kazao je Karadžić.

Istakao je da će projekat imati pozitivan efekat po ljude i životnu sredinu jer se uvodi savremen i plemenit pristup očuvanju ljudi i životne sredine.

''Poseban efekat projekta može se očekivati u budućnosti, jer smo na području pod jakim uticajem klimatskih promjena sa još uvijek nedovoljno izgrađenom ljudskom sviješću građana, kada je u pitanju očuvanje prirode'', kazao je Karadžić.

Komandir Službe zaštite, Slavko Tadić, podsjetio je da su tokom proteklih godina, posebno kada su ljetnji mjeseci, imali velike izazove kada su požari zahvatili ogroman dio opštine, pa im je pomoć obučenih volontera itekako dobrodošla.

požar, šuma
foto: Svetlana Mandić

''Kako bi se uspješnije borili sa požarima, potrebno je imati veći broj obučenih i opremljenih volontera, čije će angažovanje biti isključivo samoinicijativno i na dobrovoljnoj osnovi'', kazao je Tadić tokom sastanka.

Veliki problem, kako je istakao, predstavlja činjenica da je najveći broj požara podmetnut, pa im, prema njegovim riječima, u cilju monitoringa upotreba dronova može biti od velike pomoći.

„Od piromana moramo sačuvati Trebjesu i zato preduzimamo preventivne aktivnosti'', naglasio je Tadić.

Predstavnici DMEN-a ponudili su Službi zaštiti svoje resurse i dron da zajedno koriste za potrebe izviđanja terena i preventivne zaštite šuma.

Vatrogasac-spasilac Goran Tripković pohvalio je predviđenu nabavku opreme koju će koristiti članovi Službe zaštite i spašavanja i budući vatrogasci-volonteri.

''Riječ je o 35 naprtnjača za gašenje požara, 50 vatrogasnih crijeva, gumenom čamcu i vanbrodskom motoru“, kazao je Tripković.

Upravo je, kako je istakla Nada Srdanović ispred Direktorata za vanredne situacije, koordinacija svih činilaca važna kako bi se požari spriječili i kako bi se adekvatno reagovalo.

Projekat „Bolja pripremljenost za reagovanje na šumske požare i vremenske hazarde“, finasira Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Bonus video: