Fond zdravstva o zamjerkama DRI: Podaci građana su do sada bili sigurni

Iz Fonda su istakli da se preporuke navedene u izvještaju o reviziji informacionog sistema Fonda odnose na uvođenje dodatnih mjera i procedura koje će doprinijeti većem stepenu sigurnosti i bezbjednosti podataka, što, kako kažu, ta ustanova “cijeni i na čemu već radi”
0 komentar(a)
Sead Čirgić
Sead Čirgić
Ažurirano: 25.10.2017. 17:32h

Za 17 godina funkcionisanja informacionog sistema Fonda zdravstva nije zabilježen nijedan incident, značajan prekid u radu, korupcija podataka, narušavanje bezbjednosti, upad spolja, niti ugrožavanje ličnih podataka, saopšteno je “Vijestima” iz Fonda nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da ta ustanova u dovoljnoj mjeri ne obezbjeđuje sigurnost podataka građana.

Državni revizori su Fondu dali rok od pola godine da preduzme mjere na pojačanju bezbjednosti informacionog sistema i obavijesti DRI o sprovođenju 14 preporuka.

Iz Fonda su istakli da se preporuke navedene u izvještaju o reviziji informacionog sistema Fonda odnose na uvođenje dodatnih mjera i procedura koje će doprinijeti većem stepenu sigurnosti i bezbjednosti podataka, što, kako kažu, ta ustanova “cijeni i na čemu već radi”.

“U slučaju informacionog sistema Fonda, u svakodnevnom radu i za sve poslovne procese postoje interne procedure i pravila koja se poštuju i po kojima se obavljaju dnevne aktivnosti. Usklađivanje ovih procedura, njihova verifikacija i prilagođavanje metodologiji koju propisuje zakonski okvir, osnovna je obaveza Fonda, prema preporukama DRI”, piše u odgovoru.

Iz Fonda su naglasili da u sistemu postoje sve potrebne i predviđene procedure koje se primjenjuju u sistemu i koje garantuju njihovu sigurnost i bezbjednost podataka, ali preostaje njihova formalizacija i usklađivanje sa zvaničnim dokumentima.

Revizori su utvrdili da Fond ima urednu evidenciju osiguranika i čuva njihove podatke, ali u dovoljnoj mjeri ne obezbjeđuje njihovu sigurnost. Procijenili su da bi negativni efekti mogli da utiču na cjelokupni zdravstveni sistem.

Bonus video: