U toku rekonstrukcija depoa narodne biblioteke u Bijelom Polju

Depo je već više decenija bio u lošem stanju, a neophodan je za redovno i zakonito funkcionisanje Narodne biblioteke Bijelo Polje kao organizacione jedinice JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo"

2203 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu Bijelo Polje
Foto: Centar za kulturu Bijelo Polje

Do kraja mjeseca biće privedeni kraju radovi na rekostrukciji depoa narodne biblioteke JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo".

Kako je kazao direktor Centra za kulturu Milko Kovačević radovi su počeli početkom januara tekuće godine, a obuhvataju izradu i montiranje novih polica za knjige, postavljanje novog osvjetljenja, krečenje. Depo je već više decenija bio u lošem stanju, a neophodan je za redovno i zakonito funkcionisanje Narodne biblioteke Bijelo Polje kao organizacione jedinice JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo".

Po zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, podsjetio je on, svaka narodna biblioteka mora imati depo, adekvatnu prostoriju koja zadovaljava sve propisane bibliotečke standarde o smještaju, čuvanju i korišćenju knjiga i ostale bibliotečke građe.

"U depou se čuva najveći dio fonda svake biblioteke, pa tako i naše, koji trenutno broji oko 63 hiljada bibliotečkih jedinica. Rekonstrukcijom depoa Narodne biblioteke ne samo da će se riješeti jedan višedecenijski problem, već će biti omogućen nesmetan i zakonit rad biblioteke makar u narednih 30 godina, jer treba imati u vidu da se raznim vidovima nabavki knjiga (kupovinom, poklonom, razmjenom) neprekidno uvećava fond biblioteke koji zahtijeva novi prostor za smještaj”, rekao je Kovačević, dodajući da zahvaljući rekostrukciji ne moraju brinuti o prostoru za smještaj bibliotečke građen, a uz to, dobiće se još jedan prostor u okviru biblioteke koji će i u estetskom pogledu izgledati ugodno.

Rekonstrukcija depoa odvija se na osnovu Programa rada JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" za 2022. godinu i od sredstava predviđenih budžetom za tekuću godinu.

Bonus video: