UCG: Pešić vrši pritisak na komisiju

“Podsjećamo da su opoziv profesora Vladimira Pešića tražili Institut za biologiju mora, koji ga je i predložio za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i Mašinski fakultet. Univerzitet Crne Gore u tome vidi isključivo legitimnu volju da se o radu profesora Pešića raspravi u proceduri propisanoj aktima Univerziteta
81 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Pešić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.10.2017. 17:15h

“Inicijativa za opoziv članstva u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore profesora Vladimira Pešića pokrenuta je u skladu sa važećim aktima Univerziteta. Prava profesora Pešića u toku postupka biće poštovana, a odluka biti donesena u skladu sa utvrđenim stanjem,” saopšteno je juče iz Rektorata UCG.

Oni su reagovali na izjavu Pešića, koji je poručio da “čeka kafkijanski proces”, nakon što je potvrdio da je za ponedjeljak zakazana Komisija za njegov opoziv iz Upravnog odbora UCG.

“Podsjećamo da su opoziv profesora Vladimira Pešića tražili Institut za biologiju mora, koji ga je i predložio za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i Mašinski fakultet. Univerzitet Crne Gore u tome vidi isključivo legitimnu volju da se o radu profesora Pešića raspravi u proceduri propisanoj aktima Univerziteta. Na tu proceduru do sada nije bilo nikakvih primjedbi- pa ni od profesora Pešića,”navodi se u reagovanju Rektorata.

Oni su ocijenili i da “svaki istup zainteresovanih strana mimo procedure smatraju pritiskom na organe koji učestvuju u postupku da donesu odluku u korist onoga ko taj pritisak vrši”.

Profesor Pešić je istupio iz Naučnog odbora UCG nakon što je smijenjena tadašnja rektorka Radmila Vojvodić. Njemu je međutim zamjereno i javno istupanje, jer je na RTCG javno kritikovao miješanje Vlade u rad Univerziteta i odluke oko Visoke medicinske škole u Beranama.

Bonus video: