Savez izviđača Crne Gore obilježiće 110 godina od rođenje Tibora Sekelja

"Izviđači iz gotovo 20 zemalja svijeta okupiće se na Grahovo gdje će organizovati niz ekoloških, humanitarnih i sportskih aktivnosti. Tokom smotre učesnici će imati priliku da se upoznaju sa Grahovom, Nikšićem i Kotorom, a očekuje ih i bogat kulturno-umjetnički program"

1649 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Savez izviđača Crne Gore (SICG) brojnim aktivnostima obilježiće 110 godina od rođenja osnivača skautizma u Crnoj Gori, avanturiste, eperantiste, pisca i svjetskog putnika Tibora Sekelja, čovjeka koji je rođen 14. februara 1912. godine u Spiškoj Soboti, a krajem 1926. se zajedno sa porodicom preselio u Nikšić, gdje je upisao Gimnaziju, da bi dvije godine kasnije osnovao prvi izviđački steg.

"Dugo godina o izviđačkom životu Tibora Sekelja se znalo jako malo. Sama izviđačka organizacija nije imala informacije o radu izviđača prije drugog svjetskog rata. Savez izviđača Crne Gore prošle godine pokrenuo je inicijativu za izradu monografije. Sproveli smo niz istraživanja, obišli biblioteke i arhive, posjetili razne sajtove i otkupili puno dokumentacije koja nam je pomogla da pronađemo, za nas, zlata vrijedne informacije o Tiboru Sekelju", kazao je za "Vijesti" Peko Vukadinović, predsjednik SICG-a.

I dok će tokom februara u svim jedinicima Crne Gore biti organizovano takmičenje koje je pripremilo načelstvo Saveza izviđača Crne Gore, pod nazivom „Potraga za Tiborovim blagom“, tokom koga će izviđači prelaziti stazu i rješavati zadatke sa temom iz Tiborovog života, u martu će biti objavljena publikacija posvećana čovjeku zahvaljujući kome je 1928. godine u Nikšiću i u Crnoj Gori zaživjelo izviđaštvo. Publikaciju su pripremili Peko Vukadinović, Nikola Peković, starješina izviđačke čete „Tibor“, Luka Rakojević magistar teorije umjetnosti, kao i članovi esperanto društva "Tibor Sekelj" iz Zagreba

"Publikacija će opisati život Tibora Sekelja kao avanturiste, izviđača, eperantiste, zatim Tiborov lik kroz strip, ali i rad svih izviđačkih jedinica koje su formirane na prostoru nikšićke opštine", objasnio je Vukadinović.

U planu su i brojne druge aktivnosti koje će biti posvećene liku i djelu čovjeka koji je za sebe govorio da je građanin svijeta, a najznačajnija je šesta smotra Savez izviđača Crne Gore koja će biti organizovana od 28. jula do 5. avgusta na Grahovu, a koja će okupiti preko 2.000 učesnika.

"Izviđači iz gotovo 20 zemalja svijeta okupiće se na Grahovo gdje će organizovati niz ekoloških, humanitarnih i sportskih aktivnosti. Tokom smotre učesnici će imati priliku da se upoznaju sa Grahovom, Nikšićem i Kotorom, a očekuje ih i bogat kulturno-umjetnički program", kazao je predsjednik SICG-a.

Samostalna izviđačka četa "Tibor" je zajedno sa SICG i Društvom prijatelja i poštovalaca Nikšića još 2020. godine podnijela inicijativu da ulica koja vodi do Gimnazije dobije ime po Tiboru Sekelju.

Bonus video: