Mugoša direktorica CInMED-a

Iz UO Instituta navode da je Mugoša ekspert sa dugogodišnjim radnim iskustvom na stručnim i rukovodećim poslovima u oblasti regulative ljekova i medicinskih sredstava

22513 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Mugoša, Foto: CInMED
Mugoša, Foto: CInMED

Naučnica Snežana Mugoša izabrana je za novu direktoricu Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) na današnjoj sjednici Upravnog odbora CInMED-a.

Iz UO Instituta navode da je Mugoša ekspert sa dugogodišnjim radnim iskustvom na stručnim i rukovodećim poslovima u oblasti regulative ljekova i medicinskih sredstava.

"Od 2013. godine nalazi se na rukovodećim pozicijama u Institutu. Rukovodila je Odjeljenjem za klinička ispitivanja ljekova i procjenu efikasnosti i bezbjednosti lijeka, a od septembra 2021. godine vrši funkciju zamjenice direktora. Za to vrijeme pokazala je svoje menadžerske sposobnosti uspostavljanjem uspješne saradnje sa regulatornim organima i drugim značajnim regionalnim i međunarodnim institucijama. U ovom kratkom periodu uprava Instituta postigla je impresivne rezultate, značajno unaprijedila procese i započela rješavanje brojnih zatečenih neriješenih zahtjeva i nepravilnosti u radu", stoji u saopštenju.

U biografiji Mugoše navodi se da je osnovnu školu i gimnaziju završila u Nikšiću kao učenik generacije. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2004. sa najvećom prosječnom ocjenom u generaciji (9,69). Postdiplomske studije upisala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrirala je i doktorirala u oblasti Kliničke farmakologije i terapije na Medicinskom fakultetu u Podgorici sa najvišom ocjenom. Pored toga specijalizirala je Internu medicinu u trajanju od četiri godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalistički ispit položila sa ocjenom „odličan“.

Docent je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u oblasti Kliničke farmacije i farmakoterapije i Farmakološke grupe medicinskih predmeta. Takođe, dugi niz godina je predavač na Clinical Research Associate akademiji u Beogradu u oblasti regulative ljekova i medicinskih sredstava, kao i na svim konferencijama i kursevima koje ta akademija organizuje.

Intenzivno se bavi naučno-istraživačkim radom, a njeni naučni radovi objavljuju se u prestižnim međunarodnim časopisima. Imala je i zapažena izlaganja na velikom broju nacionalnih i međunarodnih skupova, događaja i kongresa, dodaje se u biografiji.

Uspješno je završila brojne edukacije u oblasti kliničkih ispitivanja ljekova i medicinskih sredstava, dobre kliničke prakse u kliničkom ispitivanju lijeka i medicinskog sredstva, kao i procjene efikasnosti i bezbjednosti ljekova i medicinskih sredstava, koji su organizovani od strane regulatornih tijela u regionu, zemalja članica Evropske unije i Evropske agencije za ljekove. Inspektor je Dobre kliničke prakse, sertifikovan od strane Evropske agencije za ljekove.

Član je Evropskog udruženja za kliničku farmakologiju i terapiju, Udruženja profesionalaca u oblasti kliničkih ispitivanja i član radne grupe Good Clinical Practice Inspectors Working Group u Evropskoj agenciji za ljekove.

Upravni odbor u svom obrazloženju navodi da Mugošu, pored bogate profesionalne biografije, velikog iskustva i postignutih izuzetnih rezultata odlikuje i visok nivo profesionalnosti, odgovornosti i kolegijalnosti, te su sigurni da će u narednom periodu uspjeti da značajno doprinese respektabilnosti i vidljivosti Instituta ne samo na nacionalnom, već i na međunarodnom planu. "Neophodno je sačuvati nezavisnost i objektivnost u radu Instituta koja proizilazi iz javnih ovlašćenja koja su mu zakonom data", ističu iz UO Instituta. Uvjereni su da će pod vođstvom Mugoše Institut za ljekove i medicinska sredstva ubrzo postati dio evropske porodice regulatora.

Mugoša u predloženoj strategiji razvoja ističe namjeru da osnaži rad Instituta za ljekove i medicinska sredstva kroz partnerstvo Instituta sa svim ključnim činiocima zdravstvenog sistema. Smatra da je uključivanje industrije, javnosti i pacijenata u regulatorni proces od presudnog značaja za stvaranje uslova koji pogoduju razvoju tržišta ljekova i medicinskih sredstava, odnosno većoj dostupnosti široke palete proizvoda pacijentima, a naročito iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Mugoša ističe da će u fokusu rada Instituta u narednom periodu biti stvaranje uslova za razvoj farmaceutskog tržišta, što će prema njenim riječima imati pozitivan uticaj na razvoj privrede i porast zapošljavanja, kao i dostupnost i terapija pacijentima.

„Stabilno tržište ljekova i medicinskih sredstava sa tendencijom kontinuiranog razvoja garantuje ispunjavanje obaveze zaštite javnog zdravlja. Polazeći od značaja industrije kao neophodne pretpostavke za privredni razvoj svake savremene zemlje, potrebno je uspostaviti transparentne uslove za funkcionisanje farmaceutskog tržišta, zasnovane na evropskim načelima i standardima. Sa većim investiranjem u farmaceutsko tržište podiže se nivo konkurencije, što rezultuje i proširenjem asortimana ljekova i medicinskih sredstava na tržištu Crne Gore, a time i neuporedivo boljom farmaceutskom zdravstvenom zaštitom, a posljedično i nestajanjem crnog tržišta ljekova.“

„Vjerujem da će realizacija svih ovih programa doprinijeti da se rad i pozicija Instituta unaprijede, a njegova uloga regulatora i promotera nauke osnaži. Stručnost i motivisanost svih zaposlenih u Institutu pouzdana su baza za dostizanje visoko postavljenih ciljeva“, navodi u predloženoj strategiji Mugoša. „Vjerujemo u moć različitosti koja donosi jednakost za sve", zaključuje ona.

Mugoša će mandat započeti 24. februara i trajaće narednih pet godina.

Bonus video: