BP: U 2021. zabilježena 182 udesa, tri osobe izgubile život

U 2020. godini uručeno 3.706 prekršajnih naloga, u prošloj čak 4.648, a iz saobraćaja je isključeno 170 vozila i oduzeto je oko 170 registarskih oznaka

1486 pregleda 2 komentar(a)
Sa predstavljanja projekta, Foto: NVO Multimedijal Montenegro
Sa predstavljanja projekta, Foto: NVO Multimedijal Montenegro

U prošloj godini u Bijelom Polju su se dogodile 182 saobraćajne nezgode, u kojima je povrjeđeno 120 lica , od kojih su život izgubila tri lica”, kazao je načelnik saobraćajne policije PJ Bijelo Polje Veselin Bošković.

On je to kazao na konferenciji u Bijelom Polju, organizovanoj u cilju unapređenja sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, kroz projekat „Sačuvaj sebe i druge“, NVO Multimedijal Montenegro.

“U 2020. godini uručeno 3.706 prekršajnih naloga, u prošloj čak 4.648 prekršajnih naloga, a iz saobraćaja je isključeno 170 vozila i oduzeto je oko 170 registarskih oznaka”, kazao je Bošković.

Bošković je dodao da će opština Bijelo Polje dobiti pet stacionarnih sistema, te da će na kritičnim tačkama biti dvadesetčetvoročasovna radarska kontrola. Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, koja sprovodi projekat„Sačuvaj sebe i druge“, Željko Đukić, saopštio je kao odgovorna organizacija žele da razvijaju svijest javnosti o važnosti poštovanja svih pravila u saobraćaju, kako bi nesreća bilo manje.

Sa konferencije upućen je i apel vozačima da koriste pojas, da ne konzumiraju alkohol dok voze, te da ne koriste mobilne telefone tokom vožnje i da se pridržavaju saobraćajnih propisa.

Takođe, zbog negativnih statističkih podataka da je veliki broj poginulih za čijim volanima su sjedjeli mladi, apel je upućen i roditeljima da obrate pažnju na vožnju djece, pogotovo početnika, ali i da im ne daju da upravljaju vozilima jake snage i velikih kubikaža, kako bi spriječili eventualnu saobraćajnu nezgodu.

Na predstavljanju projekta najavljeno je da će se napraviti instagram i facebook stranice putem kojih će građanima biti omogućeno da se informišu o saobraćajnim nezgodama na putevima u Crnoj Gori.

Aktivnostima, koje će biti realizovane u okviru ovog projekta, radiće se na promociji pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, propisa i zakona, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever.

“Želimo da unaprijedimo sigurnost i bezbjednost u svim vidovima saobraćaja, kako bi se sačuvali ljudski životi, ali i imovina. Takođe, cilj nam je i da edukacijom utičemo na smanjenje saobraćajnih nezgoda na crnogorskim drumovima,“, saopštila je asistentkinja projekta, Seida Džafić.

Projekat će biti realizovan narednih mjeseci uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija.

Bonus video: