Prijava zbog krijumčarenja lava, sumnja se na više počinilaca

Iz Agencije za zaštitu životne sredine dodaju i da je članom 312 Krivičnog zakonika predviđeno da, ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine

10801 pregleda 53 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Agencija za zaštitu životne sredine podnijela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

Iz Agencije su pojasnili da je članom 265 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno da ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora ili ko izbjegavajući mjere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili prijetnje, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

"Nadalje, članom 311 određeno je da, ko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra, kazniće se zatvorom od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrijednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina", saopštili su oni na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodaju i da je članom 312 Krivičnog zakonika predviđeno da, ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

"Postoje osnovi sumnje da je djelo izvršeno od strane više počinilaca, a vrijednost ove egzotične i zaštićene životinje se nezvanično procjenjuje na iznos od oko 200.000 eura", navode iz Agencije.

Apelovali su na nadležne organe da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i sve svoje resurse stave na raspolaganje, kako bi se pristupilo tom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način.

Bonus video: