Svake godine u svijetu oboli 300.000 mališana od neke vrste maligne bolesti

Prema raspoloživim podacima Registra za maligne neoplazme Crne Gore, od malignih bolesti oboljelo je 24 djece,odnosno 1,1 odsto od ukupnog broja oboljelih

9191 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podaci pokazuju da se svake godine, kod više od 300.000 djece, starosti do 19. godina dijagnostikuje neka vrsta maligne bolesti.

To je saopštila pedijatar hematolog, dr Darja Ljubić iz Instituta za bolesti djece, a povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Institutom za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore danas organizuje radionicu na temu: „Samo hrabri mogu sve“.

“Od tog broja, približno osam do deset djece živi u nisko razvijenim i srednje razvijenim zemljama sa stopom preživljavanja od oko 20 odsto. Ovaj podatak je u kontrastu u odnosu na visoko razvijene zemlje, gdje stopa izliječenja od mnogih uobičajenih malignih bolesti kod djece prelazi 80 odsto. Svjetska zdravstvena organizacija je definisala osnovni cilj do 2030. godine, koji se odnosi na uklanjanje boli i patnje kod djece i njihovih porodica, kao i dostizanje stope preživljavanja sve djece oboljele od malignih oboljenja, širom svijeta od bar 60 odsto. Ovo predstavlja udvostručenje trenutne stope preživljavanja, što će spasiti približno oko jedan milion dječjih života u narednoj dekadi”, navela je Ljubić.

foto: Boris Pejović

Prema raspoloživim podacima Registra za maligne neoplazme Crne Gore, od malignih bolesti oboljelo je 24 djece,odnosno 1,1 odsto od ukupnog broja oboljelih.

Podaci pokazuju da je duplo više dječaka - 66,7 odsto nego ( 33,3 odsto) djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-19), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se svake godine 15. februara.

Ovim danom se želi iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Pored toga, datum skreće pažnju na potrebe podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti.

Bonus video: