Donacija Kine: Hitna u Tuzima dobila novo ambulantno vozilo

Ambasador Liu Đin je rekao da donacija "pokazuje prijateljstvo i lijepu namjeru" ambasade Kine u Crnoj Gori

6103 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ambasador Kine Liu Đin uručio je direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuku Nikoviću ključeve novog ambulantnog vozila, vrijednosti 40 hiljada eura. Donacija je namijenjena Opštini Tuzi, koja je odlučila da je usmjeri jedinici Hitne pomoći, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Ministarka zdravlja je, kako je saopšteno, istakla značaj sinergije državne i lokalne uprave i iskazala zahvalnost na donaciji koja je "pokazatelj istinske privrženosti i prijateljstva dva naroda".

“Nije davno bilo kada smo u okviru Doma zdravlja ovdje u Tuzima ispunili obećano i otvorili jedinicu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tada smo obećali i da ćemo predano raditi na reorganizaciji ovog, mogu slobodno reći, decenijama zapuštenog segmenta zdravstvene zaštite, koji iz dana u dan opravdava ono što jeste njegova osnovna funkcija, a to je pravovremena, dostupna i kvalitetna briga o zdravlju naših građana. Uz viziju i nesebično zalaganje menadžmenta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dio procesa unapređenja svakako je i istinska privrženost naših prijatelja, kineskog naroda, koji je više puta vrijednim donacijama, posebno zdravstvenom sistemu pokazao da humanost ne poznaje granice”, navela je ministarka zdravlja.

Uputila je zahvalnost i predstavnicima lokalne vlasti koji su, kako je kazala, predano radili i kroz neophodne procedure doprinijeli da donacija adekvatno bude opredijeljena Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Tuzima.

Ambasador Kine Liu Đin je rekao da donacija "pokazuje prijateljstvo i lijepu namjeru" ambasade Kine u Crnoj Gori.

“Posebno bih volio da izrazim zahvalnost prema opštini Tuzi za podršku i brigu za kinesku dijasporu u toku pandemije. Takođe , iskoristio bih ovu priliku da izrazim svoje očekivanje da će epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje poboljšavati i da će broj novooboljelih opadati. Očekujem da se život u Crnoj Gori što prije normalizuje i očekujem da se naša sradnja i naše prijateljstvo dalje razvija”, naveo je ambasador.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj ocijenio je da je vozilo namijenjeno Hitnoj pomoći koja je, kao ustanova, bila izuzetno potrebna toj opštini, dodaje se u saopštenju.

“Uz velike napore, dobru saradnju i angažovanje ministarke zdravlja i direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, konačno, nakon višegodišnjih zahtjeva da imamo i u Tuzima hitnu pomoć, naša saradnja se danas kruniše ovim činom. Sredstva koja smo dobili kao donaciju opredijelili smo za ovo vozilo. Ključeve ćemo danas predati Zavodu kako bi ono bilo dostupno našim građanima. Zahvalan sam ambasadoru što su uvidjeli da treba podržati našu opštinu”, zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: