CGO: Upućeno 16 zahtjeva za informacije vezane za broj krivičnih prijava, čak 9 organa nije dostavilo nikakav odgovor

"Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo vanjskih poslova i Generalni sekretarijat Skupštine su odgovorili da nijesu podnosili nikakve krivične prijave"

3022 pregleda 22 reakcija 1 komentar(a)
Centar za građansko obrazovanje, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Centar za građansko obrazovanje, Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je u januaru 16 zahtjeva tražeći pristup informacijama koje se odnose na broj krivičnih prijava koje su kabineti premijera, potpredsjednika Vlade, Generalni sekretarijat i ministarstva Vlade, kao i Skupština, podnijeli od 4. decembra 2020, kada je konstituisana Vlada, sve do 12.januara ove godine.

Kako navode u saopštenju, rukovodstva Vlade i Skupštine su na početku mandata najavili iniciranje postupaka protiv odgovornih lica, bivših zvaničnika Vlade i Skupštine, za koje se posumnja da su radili suprotno zakonu, ali i povećanje transparentnosti svog rada.

"Rezultati su sljedeći - čak 9 organa, više od polovine, nije dostavilo nikakav odgovor CGO-u, uključujući i kabinete predsjednika i potpredsjednika Vlade, kao i Generalni sekretarijat Vlade. Ni ministarstva zdravlja; prosvjete, nauke, kulture i sporta; odbrane; poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; finansija i socijalnog staranja; kao i pravde, ljudskih i manjinskih prava se ne oglašavaju oko eventualno podnešenih prijava protiv svojih prethodnika", poručili su iz CGO.

CGO je, navode, dobio podatke da su krivične prijave podnosila ministarstva unutrašnjih poslova, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i kapitalnih investicija.

"Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo vanjskih poslova i Generalni sekretarijat Skupštine su odgovorili da nijesu podnosili nikakve krivične prijave", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: