Kredit za snjegočistače: "Monteput" objavio tender za nabavku vozila vrijedan četiri miliona eura

Kako se navodi u dokumentaciji, tom državnom preduzeću potrebno je deset snjegočistača raznih karakteristika, a za njihovu nabavku je procjena da će trebati 2.610.000 eura

15737 pregleda 40 reakcija 9 komentar(a)
Kupuju deset snjegočistača (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kupuju deset snjegočistača (ilustracija), Foto: Shutterstock

Državno preduzeće “Monteput” objavilo je nedavno tender za nabavku teretnih i terenskih vozila, ali i snjegočistača.

Tender je vrijedan skoro četiri miliona eura.

Kako se navodi u dokumentaciji, tom državnom preduzeću potrebno je deset snjegočistača raznih karakteristika, a za njihovu nabavku je procjena da će trebati 2.610.000 eura.

Bruto masa, kako se navodi za pojedine snjegočistače, treba da bude 33 tone, zapremine motora minimum 12,5 litara.

Potrebna su im specijalna teretna vozila sa kombinovanim silosnim kamionskim posipačem i prednjim plugom za čišćenje snijega.

Tenderom se traži i nabavka terenskih vozila i to 17 njih, raznih tehničkih karakteristika.

Većina vozila, kako se navodi u dokumentaciji treba da bude dizel, ali nabavkom se traži i jedan hibrid.

To preduzeće je objavilo i tender za nabavku vatrogasnih vozila, procijenjene vrijednosti 283.471 euro.

Vršilac dužnosti direktora “Monteputa” je Milan Ljiljanić, koji je na toj funkciji zamijenio Jonuza Mujevića.

Vlada je početkom godine usvojila Informaciju o kreditnom zaduženju “Monteputa” kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), u visini od sedam miliona eura, kako bi se finansirala nabavka opreme i mehanizacije neophodne za održavanje dionice Smokovac - Mateševo auto-puta Bar - Boljare.

”Ovo zaduženje je predviđeno Finansijskim planom “Monteputa” za ovu godinu, na koji je Vlada dala saglasnost”, kazali su iz Vlade.

Vlada je prošle godine prvog oktobra izabrala novi Odbor direktora kompanije “Monteput” i na predlog Ministarstva kapitalnih investicija smijenila članove dosadašnjeg odbora.

Tada je Vlada razriješila Nikolu Divanovića, Zahita Ličinu i Nikolu Đurovića, a na njihovo mjesto imenovala Aleksandra Božovića, Stefana Mitrovića i Snežanu Raičević.

Ministar kapitalnih investicija (MKI) Mladen Bojanić u intervjuu “Vijestima” početkom godine najavio je da će zapošljavanja i obuke na naplatnim rampama i drugim radnim mjestima na prvoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa početi ovog mjeseca i da će taj kadar birati “Monteput” kome je dodijeljeno upravljanje ovom dionicom.

”Novi upravljački tim “Monteputa” pokrenuo je odgovarajuće procedure i pripremu za organizovanje sopstvene službe za zimsko održavanje, dok je planirano da se prateći sadržaji (benzinske pumpe, prodavnice i drugi sadržaji) realizuju putem koncesionog akta koji je u pripremi”, rekao je Bojanić.

Državno preduzeće “Monteput” gazduje i tunelom Sozina, od kojega na godišnjem nivou prihoduje nekoliko stotina hiljada eura.

Bonus video: