Sprječavanje korupcije u javnim institucijama efikasnim utvrđivanjem rizika

"Moramo ozbiljno shvatiti glas ljudi, podići svijest o tome, posebno u javnim službama, te se nemilosrdno boriti protiv korupcije"
173 pregleda 0 komentar(a)
Regionalni forum o korupciji, Ljubljana, Foto: RCC
Regionalni forum o korupciji, Ljubljana, Foto: RCC
Ažurirano: 25.10.2017. 15:05h

Podizanje svijesti o potrebi borbe protiv korupcije u javnim službama važno je za povećanje stepena integriteta institucija, saopšteno je na dvodnevnom regionalnom forumu o korupciji, koji je počeo danas u Ljubljani.

Efikasno utvrđivanje i procjena rizika od korupcije u javnim institucijama glavna je tema foruma koji su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Regionalna antikorupcijska inicijativa, čija je članica i Crna Gora.

Boris Štefanec, predsjednik Komisije za sprječavanje korupcije Slovenije, na otvaranju foruma je izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da je dan ranije Slovenija pristupila Regionalnoj antikorupcijskoj inicijativi (RAI) u svojstvu posmatrača.

"Komisija će predstavljati Sloveniju u budućem radu ove inicijative, što predstavlja vrijedno priznanje našem radu tokom proteklih trinaest godina, od osnivanja Komisije. Zajednički rad, saradnja na međunarodnom planu i razmjena dobrih praksi su od presudne važnosti u borbi da se iskorijeni korupcija kao fenomen koji ne poznaje granice", kazao je Štefanec.

Tokom naredna dva dana učesnici, relevantni predstavnici ministarstava pravde, tijela koja se bave borbom protiv korupcije i nevladine organizacije iz Jugoistočne Evrope, koji su zajedno radili na sprovođenju metodologije za procjenu podložnosti zakonskih propisa korupciji, kao i metodologije za procjenu rizika od korupcije u javnim institucijama, koje su pripremili Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Regionalna antikorupcijska inicijativa, razgovaraće o univerzalnim obrascima korupcije u svim društvima i usredsrediti se na konkretne pojavne oblike korupcije u ekonomijama Jugoistočne Evrope.

Radu Cotici, stručnjak za reformu javne uprave i borbu protiv korupcije u Savjetu za regionalnu saradnju, podsjetio je na rezultate nedavno objavljenog istraživanja javnosti i privrednika u regionu pod nazivom „Balkanski barometar 2017“, koje je Savjet naručio i u kome se kaže da je korupcija jedna od najvećih briga ljudi u regionu, s obzirom da je 32% građana reklo da su zabrinuti zbog korupcije, što predstavlja povećanje od 5% u odnosu na prethodnu godinu.

"Moramo ozbiljno shvatiti glas ljudi, podići svijest o tome, posebno u javnim službama, te se nemilosrdno boriti protiv korupcije. Ne postoji jedan efikasan model koji odgovara svim sredinama i zato je izuzetno važno da uspostavimo forume za međusobnu saradnju, kao što je ovaj, razmijenimo iskustva i utvrdimo načine na koje se najbolje možemo boriti protiv korupcije, imajući pri tome na umu specifičnosti naših ekonomija", rekao je Cotici.

Jedna od glavnih aktivnosti u sklopu strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ je uvođenje jasnih i transparentnih pravila pristupa javnim uslugama, povećavajući na taj način stepen integriteta javnih institucija. U tom kontekstu su tokom proteklih godina u regionu poboljšane dvije preventivne mjere, a to su procjena rizika od korupcije i procjena podložnosti zakonskih propisa korupciji.

Davor Dubravica, predsjedavajući Regionalne antikorupcijske inicijative, ponovio je zadovoljstvo novostečenim statusom Slovenije kao posmatrača u RAI i koristima od znanja i iskustva koje će slovenačke kolege donijeti.

"Forum je dragocjeno sredstvo za uzajamno učenje, rješavanja glavnih pitanja koja se tiču sprovođenja i razmatranja budućih rizika od korupcije i procjene podložnosti zakonskih propisa korupciji u našem regionu. Brojna postignuća i rezultati koje su zemlje do sada ostvarile, realizovani su u sklopu Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu, koji se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC). RAI ostaje predan nacionalnim institucijama koje rade na ovom polju i nastaviće da im pomaže u naredne dvije godine pod pokroviteljstvom regionalnog programa", kazao je Dubravica.

S ciljem da se iskoristi trenutak kojeg su stvorile institucije, forum će se baviti ostvarenim napretkom i izazovima u uvođenju i primjeni pomenutih preventivnih mjera, uz poseban osvrt na praktičnu primjenju i inovativni pristup.

Monika Tortšanof, šefica programa u Austrijskoj razvojnoj agenciji, ponovila je predanost vlade Austrije da pomogne Jugoistočnoj Evropu u njenim nastojanjima da se suzbije korupcija. „Danas i sutra slavimo dostignuća zemalja na polju procjene podložnosti zakonskih propisa korupciji i procjene rizika od korupcije. Dozvolite mi i da izrazim zahvalnost što se vlade i pripadnici civilnog društva iskreno trude da sarađuju i dijele odgovornost na ovom polju, poručila je Tortšanof.

Skup su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Regionalna antikorupcijska inicijativa u saradnji sa Komisijom za sprječavanje korupcije Slovenije, a pod pokroviteljstvom Regionalnog programa za jačanje kapaciteta tijela i civilnog društva za suzbijanje korupcije i doprinos procesu praćenja primjene Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC), kojeg finansira Austrijska razvojna agencija.

Bonus video: