Usmrćena velika ušara nadomak Podgorice

Uz zahtjev za privremeni moratorijum na lov, ekološke organizacije ranije su peticijom zahtijevale i da se najkasnije do kraja 2022. sprovede revizija liste lovnih vrsta i trajanja lovnih sezona, da se organizuje adekvatan monitoring, a prije svega izradi nulto stanje divljači u lovištima od strane stručnih i kredibilnih institucija sa ciljem dobijanja podataka o stvarnoj brojnosti populacija

8906 pregleda 66 reakcija 9 komentar(a)
Građanin prijavio da je sovu pronašao mrtvu u svom dvorištu, Foto: CZIP
Građanin prijavio da je sovu pronašao mrtvu u svom dvorištu, Foto: CZIP

U Lužnici, naselju koje je od Podgorice, udaljeno devet kilometara, pronađena je mrtva sova, a iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) juče su saopštili da je ptica u sebi imala nekoliko balina i da sumnjaju na krivolov. Iz te organizacije juče su podnijeli prijavu protiv NN lica.

”Odazvali smo se prijavi građanina koji je pronašao mrtvu sovu u svom dvorištu i imali šta i da vidimo nakon snimanja. Velika ušara (Bubo bubo) koja je i zaštićena vrsta, je još jednom žrtva krivolova i u sebi je imala nekoliko balina. Ovo je drugi slučaj krivolova ove vrste u posljednjih godinu dana”, objavili su juče na društvenoj mreži Fejsbuk.

CZIP je u više navrata tokom 2021. od nadležnih zahtijevao da se uvede privremena zabrana lova.

”I pored predaje peticije sa 7.033 potpisa, brojnih inicijativa, performansa, okruglog stola i dalje nemamo bilo kakvu reakciju ni odgovor od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zašto i dalje ovakva djela prolaze nekažnjeno? Zašto se naše institucije ne bave ovako ozbiljnim problemom”, saopštili su juče.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako su “Vijesti” pisale ranije, na moratorijum nisu pristajali ni kad je to pitanje otvoreno u februaru, nakon ubistva mečke u beranskom selu Ržanica, moratorijum nisu razmatrali ni kad je u aprilu u Nacionalnom parku “Durmitor” ubijen srndać, ni nakon što je sredinom novembra u NP “Biogradska gora” ubijena zaštićena vrsta jelen.

Ministar Aleksandar Stijović rekao je ranije da ima druge predloge za rješavanje problema krivolova, a iz tog resora, kako su “Vijesti” objavile početkom decembra 2021, kazali su da se razmatra da inspekcija za lovstvo bude u sastavu Ministarstva, najavili formiranje radnih grupa - za poboljšanje komunikacije između zainteresovanih, te radne grupe koja bi radila na suzbijanju svih vidova nelegalnog lova...

Tada su rekli i da su detaljno i sa pažnjom analizirali sve inicijative koje su pridošle od nevladinih organizacija.

Uz zahtjev za privremeni moratorijum na lov, ekološke organizacije ranije su peticijom zahtijevale i da se najkasnije do kraja 2022. sprovede revizija liste lovnih vrsta i trajanja lovnih sezona, da se organizuje adekvatan monitoring, a prije svega izradi nulto stanje divljači u lovištima od strane stručnih i kredibilnih institucija sa ciljem dobijanja podataka o stvarnoj brojnosti populacija.

Bonus video: